Superhrana

Jedite tikvice jer smanjuju rizik od raka

Bogate vitaminom C i beta karotenom, ovo zeleno povrće je mnogo više od ukusne namirnice koja koja se dobro slaže sa raznim ukusima
Fitnes & Nutricija
14:40h Autor:
Jedite tikvice jer smanjuju rizik od raka

Tikvice su jedna od najčešće korišćenih letnjih namirnica. Odlično se slažu sa nizom ukusa i začina, poput bosiljka i ruzmarina, a od njih možete praviti glavno jelo, prilog, salatu ili ih, čak, koristiti umesto testa u vegetarijanskim i raw food specijalitetima. U našoj Trpezi možete saznati kako se prave tri ukusna jela sa ovim povrćem: kremaste tikvice, tikvice sa piletinom i kanelone sa tikvicama.

Znate li koje su prednosti konzumiranja tikvica?Letnja superhrana, tikvice, sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti očiju poput katarakta.

Osim toga, ovo zeleno povrće sadrži beta karoten, a brojna istraživanja su potvrdila kako ishrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija.

Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti, te pomaže telu u obrani od virusnih infekcija, dok kalijum održava normalnu ravnotežu telesnih tečnosti, normalni krvni pritisak i rad srca.

Letnje tikvice su mekše i kremastije od onih koje sazrevaju zimi, a njihov blagi ukus odlično se slaže sa bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom.Mali savet: Kada kupujete tikvice, birajte one manje i čvršće, jer veće mogu biti vodenaste. Tikvice čistite tako što ih operete ili istrljate mokrom krpom, a jestivi su i cvetovi tikvica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs