Šta jesti, a šta izbegavati

Najgore i najbolje letnje namirnice

Saznajte koje namirnice koriste, a koje štete vašem organizmu tokom vrelih dana
Fitnes & Nutricija
23:24h Autor:
Najgore i najbolje letnje namirnice
Foto: Shutterstock

Letnja hrana je puna izazova, ali postoje namirnice i načini pripreme koje bi trebalo da izbegavate. Pred vama su pet nezdravih jela i isto toliko savršen, ukusnih i nekaloričnih.

Najgora hrana za letnje dane

1. Sladoled-sendvič Ima li šta ukusnije od sladoleda od vanile između dva hrskava keksa s čokoladom? Zapravo sve je prilično bolje od te poslastice čiji komad obično ima 500 kalorija, a 60% ukusa koji se topi u vašim ustima dolazi od zasićenih masnoća.

Bolja ideja: napravite sami hladni sendvič od sorbeta koji ima manje masnoća.

2. Prženo testo Krofne i druge verzije prženog testa lako ćete naći na letnim manifestacijama i plažama, ali su oni prehrambena bomba i definitivno spadaju među 50 namirnica koje najviše goje. U dubokom ulju pržena smesa brašna i šećera kombinacija je koju možete priuštiti jednom ili dvaput godišnje, ali imajte na umu da je pržena hrana među najgorim izvorima trans masnoća. One daju ukus, ali podižu nivo holesterola, pa se mogu povećati upale u telu. Ukratko: prženo testo ne treba nikome i nikada.

3. Prženi plodovi moraU redu je podeliti par prženih kolutova lignji s prijateljima, ali ceo obrok ima gotovo 500 kalorija i neverovatnih 26 grama masti. Izbegavajte plodove mora pržene u dubokom ulju.Plodovi mora su inače puni proteina te su jedan od najboljih izvora vitamina B12 koji je od vitalnog značaja za zdrav nervni sistem i sprečavanje anemije. Samo ih pripremajte na zdraviji način.

4. Sendvič od tunjevine Ako vam se čini da je sendvič od tunjevine bolja, zdravija i manje kalorična alternativa hamburgeru, razmislite o tome šta je zapravo u toj kombinaciji: tunjevina pomešana sa majonezom, smeštena među bogato namazanim maslacem na belom pecivu. Takav sendvič, bogat masnoćama, nosi više od 400 kalorija, od kojih više od polovine dolazi iz masti. Bolja ideja: sami kod kuće pripremite sendvič od tunjevine sa nemasnim majonezom i raženim hlebom. Biće bolje ako izbacite maslac, a dodate više povrća.

5. Kokteli

Zvuče kao lagani i osvežavajući napitak, ali njihova hranjiva vrednost je velika. Primera radi, dajkiri sa jagodama ima više kalorija nego hamburger i pun je masti i šećera. Postoje mnogo zdravija pića u kojima možete uživati uz bazen, sa ili bez alkohola. Najbolja hrana za letnje dane 1. Pečeni ili kuvani klip kukuruza

Klip kukuruza pečen bez masnoća, s malo soli i bez maslaca je međuobrok bogat vlaknima i niske kalorijske vrednosti. Sjajan je dodatak zdravim salatama.

Žute vrste kukuruza imaju više vitamina A od belih.

2. Lubenica Lubenica je odličan način da se rehidrirate nakon dugog dana na suncu, budući da lubenica sadrži više od 90% vode. Ona je, u poređenju sa paradajzom, i bolji izvor likopena koji pomaže u borbi protiv raka. Činija naseckane lubenice ima samo 44 kalorije.

3. Sveži ledeni čaj Čaj ima nula kalorija, bogat je antioksidansima, a može čak pomoći da smršate. Da biste iskoristili prehrambene dobrobiti čaja, morate ga napraviti sami, a ne služiti se gotovim proizvodima. Crni ili zeleni čaj koji pripremite sami jednako je koristan leden ili vruć. 4. Gaspačo U letnim mesecima poslednja stvar koju želite je lonac na vrućoj ringli. Rashlađene supe su idealno rešenje, a gaspaćo je pun zdravih sastojaka poput paprike, paradajza i krastavaca. Lagano i veoma ukusno.

5. Ražnjići od piletine Jednostavno se mogu pripremiti na roštilju, puni su proteina, a sadrže malo kalorija, masti i ugljenih hidrata. Kada dodate povrće (poput tikvica, paprike, luka), dobićete ukusno letnje jelo puno antioksidansa. Crvena sveža paprika je puna vitamin C, a daje lep ukus jer na roštilju postaje slađa. Tikvice su i inače savršena letnja namirnica. Imaju samo 20 kalorija po šoljici, nula masnoća i holesterola kao i 35% dnevne preporučene doze vitamina C.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs