Hrana i lek istovremeno

Biljka budućnosti: Kako da napravite moćni sok od aronije!

Ova biljka najčešće se upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok, pa ukoliko imate vremena i volje, ne bi bilo loše da je i posadite
Nutricija 06.05.2015. - 14:11h Autor: Stil, dijetamesecevemene.com
Foto: Shutterstock

Sok od aronije postao je veoma tražen i cenjen u fitoterapiji. Njeno uzgajanje je veoma lako, a zbog svojih odličnih lekovitih moći, aronija je biljka budućnosti. Takođe, nema prirodnih neprijatelja, pa nije potrebno da se prska, zbog toga i spada u 100 odsto ekološku biljku. Poznata je i po tome što podiže imunitet, odličan je antioksidans, ima čak i antikancerogeno i antivirusno dejstvo.

 

Vatreni tonik: Moćan napitak koji će vas preporoditi!

Ovo bobičasto voće svojim izgledom podseća na borovnicu, otporna je na niske temperature, raste u obliku grma i može da dostigne visinu oko dva metra.

 

Lekovite bobice su pravo čudo prirode, biljka se odgaja potpuno organski, tako da možete da budete potpuno bezbrižni, nema štetnih pesticida. Nije zahtevna za gajenje, a u mnogim delovima sveta, ovo voće se sa pravom svrstava u lekovito bilje, upravo zbog svoje izuzetne lekovitosti. Važno je napomenuti da je prirodni sok od aronije, gotovo tri puta zdraviji od borovnice.

 

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Kada se pravi sirup od aronije u njemu se i dalje nalazi isto ono što sadrži i sveža bobica - ne gubi na lekovitim svojstvima. Aronija je bogata vitaminima A, B, B1, B2, B3, B6 i B9, C i E. Pored navedenih vitamina, dragoceni sok od aronije u sebi sadži i minerale kao što su: kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, jod, fosfor i cink.

 

Uz sve ove minerale i vitamine, u aroniji postoji i jedan od najjačih antioksidanasa - antocijanin. Jednom kada ovaj fenomenalni antioksidans dospe u naš organizam, snažno deluje na njegovu detoksikaciju i izbacivanje svih štetnih materija koje se nalaze u našem telu.

 

Sok od breze: Dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma i čišćenje kože

 

Aronija poboljšava cirkulaciju krvi, a svakodnevnim korišćenjem smanjuje nivo holesterola i triglecirida, odlično pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, obara povišen pritisak, sprečava razboj bakterijskih i virusnih infekcija.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aronijin sok ima blagotvoran uticaj na jetru i žuč jer ih pročišćava i omogućuje pravilan rad ovih organa. Važno je napomenuti da reguliše i izlučivanje, kao i pravilan rad hormona štitne žležde i regulaciju rada pankreasa.

 

Aronija nudi i zaštitu od bolesti očiju, tj. mišićne degenerativnosti očiju, podstiče zarastanje rana, usporava starenje kože i organizma, sprečava nastanak bora i štiti od negativnog UV zračenja.

Ako sami pravite sok, recept je vrlo jednostavan. Kada plod aronije sazri, najbolje je pakovati ovo voće u pakovanje od 1 kg i zamrznuti. Po potrebi odmrznete i pravite sok.

 

Prirodni tajni sastojak: Podmladite se 6 godina!

 

Od 1 kg aronije najčešće se dobije oko 0,7 l soka, a ponekad i manje. Zamrzavanje neće imati negativan uticaj na kvalitet soka jer je poznato da aronija vrlo dobro podnosi niske temperature, pa će posle odmrzavanja postati još sočnija, sa više soka nego kad je sveža.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najbolje je odmrznutu aroniju procediti ili propustiti kroz mašinu za mlevenje mesa, da bi se dobio pravi matični sok, ili kako ga još neki nazivaju, hladni ceđeni sok. U dobijeni sok od aronije ne treba da se dodaje konzervans. Takođe, preporuka je da se pije bez šećera i drugih zaslađivača. Može da se čuva 24h u frižideru, ali se preporučuje popiti ga isti dan.

Od sastojaka potrebno vam je: 2 kg bobica aronije, litar vode, 800g šećera, jedan sveže isceđen limun.

 

Sipajte šećer u vodu u jednu šepru i to stavite na ringlu dok ne provri uz postepeno mešanje. Kada voda provri u to dodajte 2 kg svežih bobica aronije.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Konstantno mešajte sve dok smeša ne počne da kuva. Dok mešate sirup, pritiskajte bobice da bi se iz njih oslobodilo što više soka. Kada dostigne tačku ključanja, potrebno je da držite još par minuta šerpu na ringli i nakon toga skinite je i ostavite da se ohladi.

 

Dobijen sadržaj procedite i vratite na šporet da još jednom prokuva. Nakon poslednjeg vrenja, skinite sa ringle i u sok od sibirske aronije dodajte jedan isceđen limun. Sve ovo dobro promešajte i dobijeni sok sipajte u staklene flaše koje ste pre toga sterilizovali. Flaše dobro zatvorite. Napitak čuvajte na tamnom i hladnom mestu i konzumirajte po potrebi. Ako baš želite, sirup možete i da razblažite sa malo vode.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...