Najlakši način

Tajna zdravlja i dugovečnosti Francuza: Jedna namirnica koja produžava život!

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosečni životni vek
Nutricija 29.04.2015. - 19:08h Autor: Stil / Tanjug
Foto: Shutterstock

Naučnici sa danskog Univerziteta u Arhusu istraživali su pitanje kako Francuzi žive dugo i zdravo, iako imaju ishranu bogatu zasićenim mastima.

 

Ovaj fenomen, poznat kao francuski paradoks, obično se objašnjava činjenicom da Francuzi konzumiraju mnogo vina. Međutim, analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje na jednostavnije objašnjenje - prehrana bogata fermentiranim mlečnim proizvodima poput sira doprinosi dugovečnosti i zdravlju.

 

Ikone stila - 7 stvari koje nikad nećete naći u ormaru Francuskinje!

 

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosečni životni vek, iako godišnje u proseku pojedu 23,9 kilograma sira po osobi. Britanci, na primer, iako godišnje konzumiraju 11,6 kilograma sira imaju dvostruko više kardiovaskularnih bolesti i u proseku žive kraće godinu dana.

 

Naučnica Hane Bertram analizirala je uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je prehrana bila bogata sirom i mlekom i otkrila da imaju veći stepen maslene kiseline u organizmu, za koju je poznato da snižava holesterol i ubrzava metabolizam.

 

"Podaci ukazuju na vezu između sira i francuskog paradoksa", rekla je Bertram.

 

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno pre tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova. I oni su zaključili da se francuski paradoks ne može objasniti samo vinom.

 

Najjednostavniji recept za dug život - 5 koraka koji će vas odvesti do 100. rođendana!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...