JOŠ JEDNA ČUDESNA VOĆKA

7 neodoljivih razloga da smokve jedete što češće

Voćka koja puno daje a malo joj treba, tek siromašno tlo i pokoja kap vode, hvale vredna i namirnica koja je poznata po lekovitim svojstvima
Nutricija 21.07.2013. - 20:09h Autor: cure.ba
Foto: Shutterstock

Smokva je rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore. Pred vama je 7 razloga da svaki dan pojedete svežu ili suvu smokvu i pomognete mozgu, jetri i dugovečnosti.

 

1. Visok nivo magnezijuma

 

Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego sveže.

2. Obiluje kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom

 

Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

3. Visok nivo prirodnih šećera

 

Visok nivo fruktoze osiguratće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego sveže.

4. Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata

 

Ujedno su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, mehura.

 

5. Sadrže biljne sterole

 

Dokazano je povoljno delovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

 

6. Antikancerogena delovanja

 

Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.

7. Sveža smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera

 

Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozijeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pernate živine. Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...