Čudesna voćka

Sve blagodeti jedne pomorandže dnevno

Jedan od najboljih načina da započnete dan jeste konzumiranje sveže ceđenog soka od pomorandže. Shodno tome, evo šta samo jedna pomorandža dnevno može da uradi za vas
Nutricija 21.07.2013. - 11:38h Autor: minimagazin.info
Foto: Shutterstock

Jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća je svakako pomorandža, a veoma retko možemo čuti koliko je hranjiva i dobra. Često nas zavode egzotične namirnice iz egzotičnih krajeva da veoma često zaboravimo koliko su dobre one vrste voća ili povrća koje su nam tik ispred nosa. U ovom slučaju: pomorandža.

Jedan od najboljih načina da započnete dan jeste konzumiranje sveže ceđenog soka od pomorandže. Zapravo, ukoliko volite voćne sokove, ovo je i odličan način da znate šta zapravo pijete. Shodno tome, evo šta samo jedna pomorandža dnevno može da uradi za vas.

Poboljšava imuni sistem
Visok sadržaj vitamina C u pomorandžama stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca u organizmu, čime se poboljšava imuni sistem.

Sprečava rak
Visok sadržaj vitamina C u pomorandžama deluje kao antioksidant, a one i druge vrste citrusa sadrže jedinjenje koje se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da efikasno sprečava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog creva i usta. Još jedan adut koji pomorandže imaju, a kada je reč o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalijuma.

Snižava holesterol
Jedan od najvažnijih flavonoida koji pomorandže sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava nivo lošeg holesterola u organizmu.

Smanjuje upale
Pomorandža ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju bola u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži blistav sjaj
Antioksidanti u pomorandži štite kožu od štetnog delovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju
Pomorandže su pune hranjivih vlakana koji stimulišu probavne sokove i otklanjaju konstipaciju (zatvor).

Pomaže pravilan razvoj mozga
Pomorandže su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete pomorandže.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...