Lekovito bilje

Ukusna zova: Ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit

Čaj od zove je sjajan protiv groznice, jer stimuliše rad znojnih žlezda, naročito kada se kombinuje sa lipom, a osim toga, podstiče lučenje mokraće
Fitnes & Nutricija
02:28h Autor:
Ukusna zova: Ublažava upalu disajnih puteva, reumu i poboljšava apetit
Foto: Thinkstock

Zova je samonikla biljka, izuzetno lekovita. Pored toga što ublažava simptome gripa i upale disajnih puteva, poboljšava i apetit. Zbog toga je važno da je imate u vašoj prirodnoj apoteci, prenosi Yumama.com.

Verovatno je malo onih koji nisu probali sok od zove. Neko voli njen ukus, neko ne. Ali, ono što je sigurno, jeste da su cvetovi zove bogati eteričnim uljima, u kojima ima flavonoida, glikozida, hlorogenske kiseline, tanina i pektina. Njen plod sadrži glikozide, tanine, malo eteričnog ulja, šećer, voćne kiseline i vitamin C, a svi delovi biljke su bogati gvožđem, natrijumom i kalijumom.

Čaj od zove je sjajan protiv groznice, jer stimuliše rad znojnih žlezda, naročito kada se kombinuje sa lipom. Osim toga, podstiče lučenje mokraće, a ukoliko mu se dodaju kamilica, lipa i kora vrbe - ublažava simptome gripa i upale gornjih disajnih puteva, kao i reume.

Popularan je i zovin sirup, kao odlično osveženje tokom toplih dana. Zova cveta od maja do jula. Lišće, kora i koren se sakupljaju u proleće, cvet u junu - dok se još sasvim ne rascveta, a bobice se beru pred kraj leta, kada potpuno sazru. Spoljašnji, sivi sloj biljke se baca, a koristi se samo unutrašnji, zeleni deo. Nakon branja, cvetovi se nižu na kanap ili stavljaju na papir i čuvaju na toplom mestu - da bi se što pre osušili i sačuvali žuto-belu boju. Ako cvet promeni boju, potamni i postane smeđ, treba ga baciti.

Lekoviti napitak

Sedam-osam listića zove preliti sa dva decilitra ključale vode i kuvati na tihoj vatri oko osam minuta. Čaj procediti, zasladiti kašičicom meda i piti u manjim gutljajima u toku dana. Ovaj čaj je odličan za jačanje imuniteta.

Za iskašljavanje

Pomešati 20 grama cveta zove sa po 10 grama cveta belog sleza i komorača. Tri kašike ove mešavine popariti sa četiri decilitra ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji dva sata. Procediti i na svaka dva sata uzimati po jednu kašiku.

Rastvor

Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod kijavice, preporučuje se rastvor napravljen od cvetova zove. Pedeset grama cvetova kuvati tri minuta u jednom litru vode, pa ostaviti da odstoji deset minuta. Nakon toga rastvor procediti i njime ispirati oči i nozdrve - više puta u toku dana.

Sirup od cvetova zove

Potrebno je: 3 kesice limuntusa, 4 kilograma šećera, 5 litara vode, 45 cvetova zove

Priprema: Cvetove zove oprati, pa potopiti u vodu i ostaviti na hladnom mestu, prekriveno, da odstoji 24 sata. Procediti, dodati šećer i limuntus, dobro izmešati, i ostaviti još 24 sata, da bi se sav šećer istopio kako treba. Sipati u dobro oprane i osušene flaše.

Uštipci od cvetova zove

Potrebno je: 8 velikih cvetova zove, testo za pohovanje, 80 grama brašna, ulje

Priprema: Mleko, brašno, so (ili šećer) i žumanca pomešati, pa dodati sneg od belanaca. Oprane i osušene cvetove zove uvaljati u brašno. Umočiti ih u testo za pohovanje i spustiti u ne previše zagrejano ulje. Vaditi na salvetu da bi se upio višak masnoće. Uštipci mogu da se posluže kao lako predjelo sa umakom od majoneza, ili kao desert sa kompotom.

Testo za pohovanje: 80 grama brašna, 1 decilitar mleka, 2 žumanceta, sneg od dva belanceta, so (ili šećer, ako želite slatke uštipke).

Sok od bobica zove

Potrebno je: 2,5 kilograma bobica zove, 1 kilogram šećera, pola litre vode, kesica konzervansa, kora od limuna, 5 karanfilića

Način pripreme: Odvojiti bobice od peteljki, oprati ih, staviti u lonac sa debelim dnom i preliti vodom. Kuvati na laganoj vatri, dok ne provri. Skloniti sa vatre, dodati šećer, limunovu koru isečenu na tračice i karanfilić, pa vratiti na laganu vatru da ponovo provri i kuvati još desetak minuta. Skloniti sa vatre, dodati kesicu konzervansa i sipati u flaše. Ovako pripremljen sirup se razređuje vodom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs