Zdravlje u jednoj šolji

Razlozi da kažete Da kombuhi: Podmlađuje, jača imunitet, podiže raspoloženje i energiju

Kombuha jača imuni sistem i izbacuje otrove i teške metale iz tela što je naročito važno u vreme sezonskih prehlada
Fitnes & Nutricija
08:48h Autor:
Razlozi da kažete Da kombuhi: Podmlađuje, jača imunitet, podiže raspoloženje i energiju
Foto: Shutterstock

Kombuha je lekovita gljiva iz Azije, koja se stotinama godina upotrebljava u prehrambene, zdravstvene i kozmetičke svrhe. Od nje se najčešće priprema fermentisani napitak nalik na čaj koji rešava gotovo svaku boljku današnjice.

1. Saveznica lepote

Čajevi od ove gljive, kao i njeni ekstrakti su sastavni deo kozmetičkih preparata. Ovaj podatak ne čudi, budući da njene aktivne materije pomažu u sprečavanju nastanka celulita i ubrzavaju sagorevanje masnoća u telu. Stotinama godina se koristi i kao prirodno sredstvo za podmlađivanje, odnosno izglađivanje bora.

Kombuha je poznata po svojim tonificirajućim i antioksidativnim svojstvima, pa ova gljiva odnosno njeni ekstrakti mogu da se primjuju i direktno na kožu. Obloge od kombuhinog čaja, na primer, pomažu kod problema sa ekcemima, dok ispiranje kose njim podstiče rast i regeneraciju vlasišta.

2. Saveznica zdravlja

Kombuha jača imuni sistem i izbacuje otrove i teške metale iz tela što je naročito važno u vreme sezonskih prehlada. Uz to podstiče probavu, štiti creva od propadanja, snižava krvni pritisak i šećer u krvi, pomaže kod upale zglobova, glavobolja i menstrualnih grčeva. Odličan je pomagač i u borbi s hemoroidima, žučnim i bubrežnim kamenjem, a neki tvrde i da igra ulogu prirodnog antibiotika.

3. Saveznica dobrog raspoloženja

Ako živite u stresnoj svakodnevici, posegnite za napitkom od kombuhe. Ova gljiva deluje antistresno, prirodni je "podizač" raspoloženja i energije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs