Obratite pažnju

Kada su bolovi u želucu alarmantni: Lečite se na vreme i sprečite ozbiljnije bolesti!

Poremećaj ravnoteže između uloge koju ima sluzokoža želuca i količine izlučenih želudačnih sokova jedan je od uzroka nastanka smetnji i bolova u želucu
Medicina
21:06h Autor:
Kada su bolovi u želucu alarmantni: Lečite se na vreme i sprečite ozbiljnije bolesti!
Foto: Shutterstock

Želudačne tegobe su jedan od najčešćih zdravstvenih poteškoća zbog kojih u novije vreme pojedinci traže pomoć lekara. Bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog načina života.

Uzroci želudačnih problema

Poremećaj ravnoteže između uloge koju ima sluzokoža želuca i količine izlučenih želudačnih sokova jedan je od uzroka nastanka smetnji i bolova u želucu. Za posledicu osoba ima gorušicu, bol u stomaku, težinu u želucu, nadutost, podrigivanje ili mučninu. Ako se smetnje ne leče na pravilan način, problemi mogu da eskaliraju do vrlo ozbiljnih bolesti. Kao uzroke bolova u želucu stručnjaci navode najčešće masnu i začinjenu hranu, kontinuiranu izloženost stresu, u pojedinim slučajevima neke lekove i nezaobilaznu Helicobacter pylori.

Simptomi koji će vas na smrt prepasti, a nema razloga: Visok krvni pritisak tokom jednog merenja!

Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizovane u gornjem delu sistema za varenje, pa se javljaju tokom konzumiranja/varenja hrane. Najčešće se javlja u srednjem životnom dobu (prosečna dob je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Prema nekim istraživanjima trećina populacije pati od navedenih problema. Veliki broj ovakvih bolesnika ima oštećenje gornjeg dela gastrointestinalnog sistema ili čir na dvanaestopalačnom crevu. Bolesnici se žale na sledeće simptome: bol, osećaj neprijatnosti, težine i mučnine u želucu.

Cenjeni matičnjak: Za dugovečnost, blagotvorno deluje na nervni sistem, smiruje probavne smetnje.

Kako bi se dobio valjani uvid u poteškoće koje narušavaju kvalitet života, važno da je pravovremeno potražite pomoć lekara i da uradite dijagnostiku.

Kod lečenja dispepsije važno je da promenite štetne životne i navike u ishrani i da kontrolišete i lečite ostale prisutne bolesti. Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane, kao i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je da se koristi maslinovo ulje kao izvor masnoće i da se redovno konzumiraju fermentisani mlečni proizvodi (jogurt, kefir).

Nadraženi želudac (funkcionalna dispepsija)

Do dijagnoze "nadraženi želudac" najčešće se dolazi zbog mučnine, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Na pojavu simptoma velikim delom utiču stil života, loše navike u ishrani, nepodnošljivost na neke od namirnica, konzumiranje alkohola, pušenje i izloženost stresu. Konzumiranje lekovitog bilja – čajeva umesto gaziranih napitaka i kafe, mogu uveliko da smanje poteškoće.

Kupus kao lek: Leči čir na želucu, mamurluk, malokrvnost i rane.

Gastritis

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je sigurno gastritis. Pod gastritisom mislimo na upalne bolesti sluznice želuca. Akutni gastritis definisan je iznenadnim i prolaznim stanjem bolova u želucu za razliku od hroničnog koji traje duže vreme. Dijetalna ishrana, topli napici od lekovitog bilja sigurno će dati dobre rezultate.

Većina osoba s povremenim bolovima u želucu nema gastritis, ali u situaciji kada se sluzokoža želuca upali, osobe mogu da osećaju neprijatnost popraćenu jakim bolovima u želucu. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija Helicobacter pylori. Gastritis za posledicu često ima čir na želucu ili čir na dvanaestopalačnom crevu.

Metode samopomoći u takvim situacijama ne daju očekivane rezultate zato je poseta lekaru neizostavna i obavezna.

Lekoviti napitak od lanenog semena: Izbacuje toksine, topi celulit, pomaže kod čira i gastritisa!

Faktori rizika za želudac

Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu. Jedan od značajnih je stres kojem su sve više izložene osobe različitih uzrasta. Konzumacija alkohola može da doprinese razvoju želudačnih problema. Kafa, ako se konzumira u preteranim količinama, može da izazove poteškoće sa želucem. Neredovna i nekvalitetna ishrana kao što je hrana bogata mastima, začinjena hrana, hrana obogaćena aditivima i konzervansima, doprinose razvoju ovih poteškoća. Upotreba određenih lekova uz prisutnost nekih drugih bolesti samo su neki od faktora koji dovode do bolesti želuca.

Kada je bol u želucu znak za uzbunu

Kao što se simptomi od osobe do osobe razlikuju, tako pojedine osobe zbog iznenadnog bola u želucu traže stručnu pomoć. Za druge će povraćanje i jaka nadutost biti glavni simptom zbog kojeg će da odu na lekarski pregled. Zapamtite, znak za uzbunu svakako je snažan bol u želucu koji se širi, uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodložna.

Tradicionalni lek Amiša: Sprečava rak, čireve, snižava holesterol i krvni pritisak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs