Voće koje ima višestruku primenu

Svemoćna lubenica: Spremite salatu, čorbu i koktel od lubenice

Varate se ako mislite da lubenicu treba samo iseći na parčiće i pojesti. Evo neverovatnih ideja kako da nesvakidašnjim receptima uživate u osvežavajućoj lubenici i osetite ukus leta
Fitnes & Nutricija
07:18h
Svemoćna lubenica: Spremite salatu, čorbu i koktel od lubenice
Foto: Thinkstock

Lubenicu možete jesti ceo dan, i to u različitim varijantama i receptima, koje možda do sada niste smeli da napravite. Spojte naizled nespojivo voće i povrće i uživajte u jednistvenom ukusu, kome upravo ova rumena voćka daje neodoljiv šmek. Evo na koje sve načine možete jesti lubenicu.

1. Koktel od lubenice

Kad pomislite na lubenicu setite se leta, tako da ledeni koktel napravljen od nje može biti idealan za osveženje tokom dana ali i dobrodošao da začini vrele letnje noći gde god da ih provodite. Stavite jednu šolju vode, jednu šolju šećera i malu gomilu bosiljka u tiganj. Zatim, sve to kuvajte dok se šećer ne rastopi, a bosiljak potom bacite. Oljuštite jednu manju lubenicu i isecite je na velike parčiće. Stavite takvu mešavinu u blender dok ne bude potpuno usitnjena i tečna. Sada iskombinujte dobijeni sok sa hladnim sirupom od bosiljka, koji ste prethodno napravili, i dodajte pola šolje džina. Ovaj osvežavajući specijalitet poslužite u časi sa ledom.

2. Lubenica u salati

U velikoj posudi pomešajte tri šolje lubenice, dva velika zrela paradajza, jedan srednji krastavac, koji ćete prethodno oljuštiti i seckati. Potom ovoj miksu dodajtu jedan sitno seckan crveni luk , trećinu šoljice sa maslinama, trećinu izmrvljene fete, malo seckanog peršuna i nane. Sve to začinite sa maslinovim uljem i crvenim vinom, posolite, po želji zabiberite i uživajte u zalogajima.

3. Supa od lubenice

Oljuštite jednu manju lubenicu i isecite je na velike komade. Tako isečenu stavite je u seckalicu i dodajte dva zrela seckana paradajza, jedan usitnjen beli luk, dve kašike prirodno ceđenog soka od limuna. Na kraju dobijenu mućkalicu posolite i ubacite nekoliko kocki leda, ukoliko vam blender zakoči. Zatim, sve to ohladite u frižideru i ukrasite svoju supu od lubenice sa svežim bosiljkom i malo maslinovog ulja.

4. Hrskav i lubeničast psecijalitet - granita

Isecite jedan kilogram lubenice na male komade i odstranite koru. Nakon toga ih zamrznite i stavite u blender, gde ćete sipati i dve kašike šećera i sveže ceđenog limuna. Mešajte dok ne dođe u tečno stanje. Zatim, sipajte smesu u stakleni ili keramički tiganj i zamrznite je na dva sata. Obavezno razbijajte ledene kristale sa viljuškom na svakih 30 minuta. Dobićete hrskav i sočan specijalitet, koji ćete u slast pojesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs