Proverite

Integralni ili obojeni hleb: Jednostavan način da saznate da li ste prevareni!

Da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu?
Nutricija 08.03.2015. - 13:23h
Foto: Shutterstock

Crni ili raženi hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani. Takav hleb trebalo bi da se proizvodi većim delom od celog pšeničnog ili raženog zrna, tako da zadržava sve važne hranljive materije.

 

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim vrednim jedinjenjima. I u malim količinama ona daje osećaj sitosti, pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.

 

Ako želite da smršate, obratite pažnju na jelovnik - Namirnice od kojih ste još više gladni!

 

Takođe, crni hleb mnogo bolje zadržava ukus, miris i može duže da stoji, a da se ne stvrdne. Korisno je znati da i crni hleb ima mnogo manje ”lošeg” holesterola u odnosu na beli, pa se preporučuje srčanim bolesnicima. Osim toga, vlakna doprinose niskom nivou šećera u krvi, tako da dijabetičari takođe cene ovaj proizvod.

 

Pri kupovini je zato veoma važno da li je crni ili integralni hleb zaista ”crni”, odnosno da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili čak nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu.

 

Anonimni pekar koji je dobro upoznat sa metodama bojenja hleba, opisao je za Kurir da se u takozvani crni hleb za boju dodaje - baš svašta. Od kafe, kakaa, veštačkih boja do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedeli i na vama zaradili.

 

Raženim hlebom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto raženog brašna.

 

Bez aditiva i konzervansa - Kako da umesite najzdraviji hleb na svetu!

 

Kod raženog testa, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari iz testa. Rezultat toga je zbijena struktura pravog raženog hleba. Kod pšeničnog testa kvaliteta glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura hleba. Kao zaključak gore navedenog - nije moguće da hleb sa većinskim procentom raženog brašna bude mek kao pšenični hleb!

 

Kako prepoznati pravi crni hleb?

 

- Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.
- Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.
- Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan
- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina
- Crni hleb drugačije miriše od belog.

 

10 načina da otkrijete da li je med prirodan - Upotrebite papirni ubrus!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...