Ugledajte se na njih

Kako su Italijanke toliko zgodne: 10 tajni njihove ishrane!

Iako je Italija zemlja ugljenih hidrata, nikada nije imala problem sa velikim brojenim gojaznih osoba
Fitnes & Nutricija
01:58h Autor:
Kako su Italijanke toliko zgodne: 10 tajni njihove ishrane!
Foto: Reuters

Da li je moguće da budete vitki u zemlji pice, paste i sladoleda? Dovoljno je da vam spomenemo Moniku Beluči, Sofiju Loren, Kjaru Feranji, Đovanu Batalju, Eleonoru Karizi, pa da shvatite da je i te kako moguće, prenosi Elle.rs.

Uostalom, Italija je zemlja ugljenih hidrata, ali nikada nije imala problem sa velikim brojenim gojaznih osoba. Kako je to moguće?

Oblikujte struk kao Sofija Loren: Koristite njene proverene metode!

Ukoliko malo detaljnije izanaliziramo Italijane, možemo samo da konstatujemo kako većina stanovništva na Apeninima vodi zdrav i balansiran život. Ako su vam baš potrebne brojke: samo 9% populacije ima problem sa gojaznošću naspram 32% Amerikanaca! Što zvuči ipak kao naučna fantastika ako znamo da se standardna ishrana svakog Italijana bazira prevashodno na picama i pastama. Evo u čemu je njihova tajna:

1. italijansko pravilo: Trik je u balansu i manjim porcijama

Za razliku od Amerikanaca koji praktikuju velike porcije, u Italiji se jede češće, ali manje. Naravno, pričamo o proseku jer kod kuće, pogotovo ako je glavna kuvarica baka koja je ovladala svim mogućim slasnim receptima, teško da ćete pojesti jednu porciju špageta. Takođe, Italijani ne vode posebno računa o kalorijama, već prestaju da jedu u trenutku kada su "puni" i kada imaju prostora još samo za jednu kafu. Treba napomenuti da je u njihovim jelima uvek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljenih hidrata, skroba, dosta ribe i piletine, a posebno vode računa o konzumiranju crvenog mesa. Retko i u posebnim prlikama.

Recept za podmlađujuću masku Sofije Loren: Efekti su vidljivi već nakon prvog nanošenja!

2. italijansko pravilo: Koriste samo jedno ulje - maslinovo

Maslinovo ulje ima s razlogom reputaciju zlatne tečnosti pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog italijanskog jela. Italijani ga koriste kao glavno ulje za salatu, pravljenje sosa, prženje i prosto je nemoguće zamisliti italijansku kuhinju bez njega! Opšte je poznata činjenica da je maslinovo ulje bogato mononezasićenim kiselinama koje se smatraju dobrim mastima.

3. italijansko pravilo: Konzumiraju što više sveže, sirove hrane

To se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gde je svako jelo obogaćeno ribom, paradajzom, povrćem, artičokama, jajima, začinima i limunom. Pasta se služi, sa mrvicom maslinovog ulja, domaćim paradajz sosom, origanom i uvek je servirana u malim porcijama.

4 dijete za vitkije ruke, kukove, butine i struk: Hormoni i ishrana utiču na masne naslage!

4. italijansko pravilo: Stalno šetaju

Passeggiare na italijanskom znači šetati. Da, prošetajte što više tokom dana. Skoknite do omiljenog trga ili samo šetajte ulicama svog grada, kraj reke, po nekom parku ili centru. Leti, veliki broj Italijana ima običaj da za vikend ode na kratki odmor do nekog jezera, sela. Zato, u prirodu!

5. italijansko pravilo: Manje porcije za doručak

Doručak se u italijanskoj porodici ne preskače. Ali za razliku od velikog broja Evropljana, Italijani za doručak praktikuju da pojedu kroasan ili neki kolač u paru sa kafom sa mlekom.

6. italijansko pravilo: Retko kad piju gazirana pića

Vrlo retko ćete videti da neki Italijan pije bilo kakav gaziran napitak. Eventualno gazirana voda dolazi u obzir, ali mahom je to vino (čaša crnog ili belog vina). Ajs ti ili smuti takođe ne spada u redovno piće stanovnika Apeninskog poluostrva. Frapućino nije italijanski napitak, ali zato kapućino jeste.

Za 6 dana do duplo tanjeg struka: 6 trikova pomoću kojih ćete opet da uskočite u omiljenu garderobu!

7. italijansko pravilo: Džank hrana? Greh nad grehovima

Ukoliko ste nekad ušli u klasičan italijanski supermarket sigurno ste primetili da je deo sa čipsom i gaziranim pićima veoma mali. Italijani retko kad grickaju ili praktikuju da jedu džank hranu. Generalno, u ovoj zemlji skoro niko posle večere ne jede. Mocarela pred spavanje dok gledam seriju ili neki film? Naravno da ne! Ako i prezalogaje nešto između glavnih obroka, to je onda kod većine voće ili visokokalorični kolač.

8. italijansko pravilo: Pica nije baš za svaki dan

Žao nam je, ali moramo da vas razočaramo. Italijani ne jedu picu po ceo dan i svaki dan, niti preporučuju da vi to radite. U Italiji je pica vrsta hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedeljom u grad sa društvom. Takođe, Italijani su najveći ljubitelji pice koja je bogata raznim vrstama sira i povrćem i koja ima vrlo malo kalorija, a puna je hranljivih sastojaka i vlakana.

6 namirnica koje nutricionisti nikad ne bi pojeli: Osim što goje, mogu biti i kancerogene!

9. italijansko pravilo: Lagana večera

Poslednji obrok je kod Italijana rezervisan za neko lagano jelo (ukoliko ne idete sa prijateljima napolje). Tipična večera uključuje supu (minestrone), manje porcije mesa ili paste, servirane uz malu porciju sira i povrća.

10. italijansko pravilo: Ne drže dijete

Italijani ne spadaju u onu grupu nacija koje su ludački sklone dijetama. Želite da smršate? Izbegavajte prženu hranu i kao dresing na pasti koristite domaći paradajz sos i povrće poput brokolija, pečurki… I poslednji savet, ali najvažniji: Jedite bez griže savesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs