Odakle dolaze naši omiljeni ukusi

Šokantno otkriće: Hrskavi ukus prženoj hrani daje jedinjenje koje izaziva rak i mutaciju gena?!

Ovo jedinjenje nastaje na visokim temperaturama dok pržimo ili pečemo hranu, čak i kod kuće
Fitnes & Nutricija
10:54h Autor:
Šokantno otkriće: Hrskavi ukus prženoj hrani daje jedinjenje koje izaziva rak i mutaciju gena?!
Foto: Thinkstock

Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu hemikaliju - jedinjenje pod nazivom akrilamid, koji se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka. Do ovog saznanja došli su naučnici evropske Agencije za sigurnost hrane EFSA.

Ovaj kancerogeni sastojak može se pronaći u kafi, čipsu, keksu, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.

Kojih devet simptoma raka ne biste smeli da ignorišete, saznajte OVDE.

Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, naučnici su saopštili da njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih starosnih doba. Iako se jedinjenje kao takvo ne stavlja u namirnice, ono nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stepeni, a u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan ukus.

Takođe, akrilamid nastaje i u postupku prženja i pečenja hrane kod kuće, a u najvećoj opasnosti su deca zbog niže telesne težine.

Kakva ishrana odgovsara vašem detetu, saznajte OVDE.

- Akrilamid se apsorbuje iz probavnog trakta u krv, pa dolazi do svih organa. Glicidamid je jedan od glavnihjedinjenja koja nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora - kaže je dr. Dajen Benford iz EFSA-e.

Dobre vesti su da, zbog novih saznanja, EFSA namerava da reguliše zakon o zaštiti zdravlja potrošača, kao i da testira i ograniči koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs