Ne izbegavajte ih

Namirnice koje vaš struk voli: 6 ugljenih hidrata koje možete da jedete bez griže savesti!

Grašak je mahunarka visoke hranjive vrednosti. Važno je da znate da pola šoljice graška sadrži 12 odsto dnevne preporučene količine unosa cinka u organizam, a to je vrlo važan mineral koji jača naš imunitet. Pritom, on produžava osećaj sitosti
Fitnes & Nutricija
13:24h Autor:
Namirnice koje vaš struk voli: 6 ugljenih hidrata koje možete da jedete bez griže savesti!
Foto: Thinkstock

Žene koje paze na svoju liniju i kontrolišu unos kalorija, ugljene hidrate smatraju svojim mrskim neprijateljima. Koliko god volimo da jedemo slatkiše ili hleb i testeninu, uskraćujemo sebi ta omiljena jela strahujući od "zločestih" ugljenih hidrata koji nam donose višak kilograma. Međutim, nije sve baš tako.

Ugljeni hidrati su nam neophodni jer predstavljaju važan izvor energije. Nećete da uradite ništa pametno ukoliko ih u potpunosti izbegavate i onda u trenucima krize posrnete i utopite se u čokoladnim poslasticama. Izbegavanje ugljenih hidrata nije rešenje. Treba da ih jedete u kombinaciji s vlaknima (2-3 grama vlakana na 100 kalorija), odnosno da odaberete prave namirnice.

Koji su znakovi da ne jedete dovoljno ugljenih hidrata saznajte OVDE.

A zašto baš vlakna? Budući da se sporije razgrađuju, duže zadržavaju osećaj sitosti. Evo šest čarobnih namirnica koje će vam dati dovoljno energije i pritom vam pomoći da očuvate fit struk.

1. Hleb od celog zrna

Jedno parče hleba od celog zrna sadrži 80-90 kalorija, manje od 1 grama šećera i najmanje 2 g vlakna. Međutim, ako pročitate na deklaraciji kako je vaš "hleb od celog zrna" napravljen od integralnog brašna, treba da znate da on sadrži tek 51 odsto brašna od celih žitarica. Tek kada ugledate deklaraciju na kojoj je istaknuto da je hleb napravljen od 100 odsto integralnog brašna možete da budete sigurni da je reč o hlebu od celog zrna.

Kojih 5 namirnica bogatih ugljenim hidratima su gore od belog hleba saznajte OVDE.

2. Grašak

Grašak je mahunarka visoke hranjive vrednosti. Važno je da znate da pola šoljice graška sadrži 12 odsto dnevne preporučene količine unosa cinka u organizam, a to je vrlo važan mineral koji jača naš imunitet. Pritom, on produžava osećaj sitosti jer pojačava nivo leptina, hormona koji mozgu javlja kada je želudac pun. Pola šoljice kuvanog graška sadrži 67 kalorija, 12,5 g ugljenih hidrata i 4,5 g vlakna.

Kojih 5 nesvesnih grešaka usporavaju metabolizam, pa ne možete da smršate saznajte OVDE.

3. Integralna testenina

Ako povećate unos celih žitarica (tri porcije dnevno), vaša vaga napokon će da vam postane dobra prijateljica, jer će da pokazuje manje kilograma nego do sada. Namirnice s celim žitaricama stoga su namenjene idealnoj dijeti jer utiču na smanjenje abdominalnih masnoća. Tako bi svaka porcija testenine trebalo da sadrži 100 do najviše 200 kalorija. Ali, to nikako ne bi smeo da bude jedini obrok, jer ishrana treba da bude raznovrsna. U 28 grama celih žitarica nalazi se 198 kalorija, 43 g ugljenih hidrata i 5 grama vlakna.

4. Kokice pržene na vrućem vazduhu

Kokice su jedna od stotinu najzdravijih namirnica. Svakako, ne misli se na one iz mikrotalasne pećnice, aromatizovane kokice ili one jako zasoljene i pržene na puno ulja, već na kokice pržene na vrućem vazduhu. Zato nabavite mali kućni aparat za kokice i – bezbrižno grickajte! Vaše telo biće vam zahvalno i to će znati da pokaže. Inače, tri šoljice prženih kokica (ali ne na ulju!) sadrži onoliko kalorija koliko ih se krije u samo devet listića čipsa. Te tri šoljice u sebi sadrže 93 kalorije, 19 g ugljenih hidrata i 3,5 g vlakna.

OVDE saznajte kako izgleda dijeta sa kokicama - do željene linije za 21 dan!

5. Zobena kaša

Zob je odlično sredstvo u borbi protiv visceralnih masti koje se skupljaju oko vitalnih organa. Poznato je da su te masnoće povezane s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom kao i s raznim poremećajima metabolizma. Čak polovina vlakana koja čine zobenu kašu je rastvorljiva u vodi i to tako da se pretvara u svojevrstan gel koji u želucu zadržava osećaj sitosti. Pola šoljice zobene kaše sadrži 153 kalorije, 27 g ugljenih hidrata i 4 g vlakna.

OVDE saznajte koji su još razlozi da kažete Da zobenoj kaši!

6. Pasulj

Kad bi svi oni koji zbog neprijatnih gasova izbegavaju da jedu pasulj samo znali koliko je ta namirnica zdrava i kako nam pomaže da ostanemo vitki, verovatno bi ga odmah uvrstili u svoj jelovnik. Istraživanja su pokazala da ljubitelji pasulja imaju 23 odsto manji rizik od stvaranja masnih jastučića oko struka i 22 odsto manji rizik od gokaznosti.

Pasulj je dobar izvor gvožđa i proteina, a svaka vrsta pasulja sadrži različitu količinu vlakana. Pola šoljice konzervisanog crnog pasulja sa smanjenim procentom natrijuma sadrži 109 kalorija, 20 g ugljenih hidrata i 8 g vlakna.

A kako da pobedite anemiju pomoću 5 ukusnih namirnica koje sadrže više gvožđa od govedine saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs