Produktivnost radne memorije pada za pet do 10 posto

Mamurluk zaglupljuje: Sporije reagujemo i više grešimo

Ne samo da se osećate i izgleda grozno, već su vam i moždane smanjenje
Medicina
02:30h Autor:
Mamurluk zaglupljuje: Sporije reagujemo i više grešimo
Foto: Thinkstock

Osim što uzrokuje mučninu i glavobolje, mamurluk usporava rad mozga, pokazala je studija britanskog Univerziteta Kil. On utiče na radnu memoriju, kognitivne funkcije, raspoloženje i zaglupljuje, piše Telegraf (The Telegraph).

Produktivnost radne memorije pada za pet do 10 posto, a broj grešaka povećava se za gotovo 30 posto. Osim toga, tokom mamurluka brzina reakcije je toliko usporena, tako da 20-godišnjak reaguje poput 40-godišnjaka, potvrdilo je istraživanje.

Simptomi mamurluka nisu samo fizološke prirode, oni utiču na kognitivne procese i raspoloženje koji mogu dovesti do neželjenih posledica po zdravlje i život uopšte, objasnila je dr Loren Oven, koja je vodila istraživanje.

Ako vam ovo nije dovoljan razlog da prestanete da pijete, makar naučite svoje granice i otkrijte koja pića vam "padaju" lakše, a od kojih ćete vi pasti u krevet narednog dana. Ne zaboravite da nakon što alkohol uđe u mozak, menja način na koji radi, ali i hemijske poruke koje nervne stanice prenose. To vodi plaču, ljutnji ili nestašluku, zbog kojih ćete ujutru gotovo sigurno zažaliti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs