Zdravi zalogaji

4 recepta za praznično trežnjenje i čišćenje organizma

Pročistite svoj organizam zdravom hranom i ukusnim voćnim gutljajima
Fitnes & Nutricija
15:16h
4 recepta za praznično trežnjenje i čišćenje organizma
Foto: Shutterstock

Vreme slava i praznika uveliko je počelo, ali kako ostati u formi ili ujutro otići na posao svež i odmoran? Uz ova četiri recepta ne samo da ćete se osećati bolje već ćete i pomoći svom organizmu da se otarasi toksina!

1. Frape od nara

Za pripremu ovog sočnog frapea potrebni su vam sledeći sastojci: 1 šolja zaleđenih borovnica, 1/2 šolje običnog jogurta, 1/4 šoljice soka od nara, 2 kašičice melase od nara, 4 velika lista od nane (više kao ukras), 1 kašika zrnaca nara (kao ukras).

Način pripreme: U blenderu pomešajte borovnice, jogurt, sok od nara, melase i listove nane dok ne dobijete kašastu smesu. Po potrebi, dodajte još zamrznutog voća ili soka od nara. Na kraju, frape ukrasite listovima nane i zrncima nara.

2. Salata od rotkvica sa kari-pomorandža prelivom

Ovaj preliv čini da rotkvice izgledaju zaista fenomenalno. Neophodni sastojci su: 1 šoljica soka od pomorandže, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica karija u prahu, soli po ukusu, 2 šoljice opranih i grubo iseckanih, 1 šolja izmrvljenog feta sira, 2 kašičice iseckanih svežih listića nane.

Način pripreme: U maloj šerpi kuvajte sok od pomorandže nekih 20-25 minuta. Smanjite temperaturu. Potom u sok dodajte maslinovo ulje i kari u prahu. Dodajte soli po ukusu. Prelijte iseckane rotkvice prelivom. Raspodelite smesu na 4 tanjira i ukrasite feta sirom i listićima nane, piše food52.com.

3. Pečena supa od šargarepe

Reč je o ukusnoj verziji tradicionalne supe od šargarepe. Potrebni sastojci su: 6-8 velikih šargarepa, 1/4 šoljice maslinovog ulja, so, 6 šolja prokuvale vode. 1 parče oljuštenog đumbira, grančica majčine dušice (kao ukras), 1/2 velikog crnog luka, 2 velika čena belog luka (iseckana), sveže mleveni crni biber.

Način pripreme:

Oljuštiti šargarepu i iseckati na kolutove srednje debljine. U pleh od rerne poređajte kolutove šargarepe, prelijte maslinovim uljem i dobro posolite. Pecite dok šargarepa ne omekša i potamni, ali je prevrćite lopaticom svakih 5 minuta. To bi trebalo da traje oko 15 minuta.

U međuvremenu, stavite vodu da provri, dodajte đumbir i malo majčine dušice i kuvajte lagano 15 minuta. U šerpi srednje veličine izdinstajte luk na maslinovom ulju, a zatim dodajte i šargarepu.

Potom prokuvalu vodu sa đumbirom i majčinom dušicom dodajte u izdinstani luk. Pustite da provri i kuvajte 10 minuta dok šargarepa postane dovoljno meka za pire.Potom sve izblendirajte dok ne dobijete pire smešu

4. Čorba od brokolija i jabuke

Za ovo ukusno jelo koje se brzo priprema potrebno je:

1 veća glavica brokolija, 3 vće jabuke, 2 supene kašike putera, veća glavica luka, so i biber po ukusu, običan jogurt po želji

Priprema:

1.Iseckati svetove brokolija posebno, a stabljiku na delove od po 2 cm debljine. Oljuštiti jabuke i isektati na komadiće.

2. U većem supenom loncu istopiti puter na srednjoj temperaturi. Dodati luk i izdinstati zajedno sa komadićima jabuke. Dinstati 6 minuta. Nakon toga dodati iseckanu stabljiku brokolija i vodu, kuvati dok ne provri... na slabijoj temperaturi. Nakon toga poklopiti i ostaviti tako 20 minuta.

3. Dodati cvetiće brkolija i kuvati još 5 minuta.4. Kada se sve skuva, sipati u blender i izmisovati.5. Prilikom serviranja može se dodati jogurt po želji

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs