Ukusno i zdravo

Počastite organizam rotkvicama: Bombice zdravlja koje čiste bubrege, pomažu varenje, smanjuju upale!

Osim što je vrlo ukusno, ovo crveno povrće je prava riznica neophodnih i veoma zdravih materija
Nutricija 12.12.2014. - 18:03h Autor: alternativa-za-vas.com
Foto: Shutterstock

U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili kao žrtvu na zlatnim poslužavnicima za svoje bogove. U srednjem veku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba.

 

OVDE saznajte zašto je dobro jesti nar - Ojačajte imunitet, kosti i zube!

 

Ali, rotkvica je danas jedna od najpopularnijih vrsta povrća na svetu, a evo i zašto.

 

Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrži i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum.

 

Cink je ključan za jak imunitet - Kako da otkrijete da li ga imate premalo u organizmu, saznajte OVDE.

 

Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme. Takođe pomaže i kod kod tegoba sa žuči i jetrom.

 

Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca tako što im poboljšava snabdevanje kiseonikom. Ako planirate da smršate, jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osećaj sitosti.

 

OVDE preuzmite plan ishrane dijete za dugovečnost - Produžite život i popravite zdravlje!

 

Njena svojstva detoksikacije, obilje vitamina C, folna kiselina i antocijanini pomažu u lečenju nekolikih vrsta raka, naročito debelog creva, bubrega, želuca i grla.

 

Sok rotkvice

 

Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu. Pomaže protiv zatvora i otežane varenja ugljenih hidrata. U svrhu regulisanja probave, pijte sok od rotkvice pre obroka.

 

Kako grčki jogurt poboljšava probavu, saznajte OVDE - Ovo su sve njegove prednosti!

 

Rotkvica takođe podstiče izlučivanje žuči i ublažava hemoroide. Kao prirodan diuretik uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sistema.

 

Napomena: Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i creva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

 

OVDE otkrijte zašto nastaje kamen u bubregu i kako to sprečiti!

 

Rotkvica u kulinarstvu

 

Rotkvica je popularna u pripremi različitih salata, ali može se i bariti, dodati mlečnim sosovima i umacima. Od lišća se takođe mogu praviti ukusne supe i prilozi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...