Vredi probati

Soda bikarbona nije jedina: Prirodni lekovi protiv zatvora

U jutarnjim satima popijte kašičicu maslinovog ulja, a najbolji efekat ima ukoliko se uzme na prazan stomak
Fitnes & Nutricija
21:04h Autor:
Soda bikarbona nije jedina: Prirodni lekovi protiv zatvora
Foto: Shutterstock

Problemi konstipacije, odnosno zatvora, mogu se rešiti laksativima, a možete i sami napraviti prirodne preparate i rešiti se neprijatnih simptoma, piše Stvarukusa.rs.

Maslinovo uljeNe samo da je zdravo i ukusno, maslinovo ulje vam može pomoći da rešite problem konstipacije. U jutarnjim satima popijte kašičicu maslinovog ulja, a najbolji efekat ima ukoliko se uzme na prazan stomak. Možete dodati i malo limunovog soka da poboljšate ukus, jer je i limun inače odlična pomoć kod zatvora.

Kafa

Kofein je prirodni stimulans sistema za varenje, zato će vam šoljica kafe dobro doći ukoliko imate probleme sa zatvorom. Međutim, nemojte preterivati, jer previše kafe može imati sasvim suprotan efekat. Dovoljno je da u toku dana popijete dve šoljice kafe.

Hrana bogata vlaknimaVerovatno znate da je za prevenciju konstipacije veoma važna zdrava ishrana. Međutim, i neke zdrave namirnice mogu doprineti konstipaciji, zato je dobro da u organizam unosite i dovoljno vode. Namirnice koje povoljno utiču na rad creva su: mahunarke, kajsije, hleb od celog zrna žitarica, bobičasto voće, šljive, kruške, jabuke, orašasti plodovi, krompir...

OVDE saznajte kojih pet stanja leči voda.

Soda bikarbonaSoda bikarbona

je odličan lek protiv konstipacije i stomačnih problema uopšte. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u 1/4 šolje tople vode i popijte.

ŠljiveVerovatno najpoznatiji prirodni lek protiv zatvora su šljive. Ovo voće je veoma efikasno jer sadrži dosta vlakana i sorbitol, prirodni šećer. Sorbitol je prirodni ugljeni hidrat koji ima sposobnost razmekšavanja stolice. Međutim, budite oprezni, previše sorbitola može izazvati gasove. Kako biste ublažili simptome, popijte čašu soka od šljiva (ili kompot od suvih šljiva) ujutru i jednu čašu u večernjim satima. Šljive možete jesti u svežem stanju ili osušene.

OVDE saznajte zašto je paradajz kralj svih obroka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs