Ukusno i zdravo

Kestenje: Riznica zdravlja koja smanjuje rizik od raka, snižava holesterol i štiti krvne sudove!

Obilje vitamina C čuva vaše kosri, zube i krvne sudove, a mangan iz kestenja se ponaša kao ubica slobodnih radikala, što smanjuje rizik od razvoja malignih bolesti
Fitnes & Nutricija
08:40h Autor:
Kestenje: Riznica zdravlja koja smanjuje rizik od raka, snižava holesterol i štiti krvne sudove!
Foto: Shutterstock

Miris kestenja kada se ispeče otvara sva čula, ali sav potencijal ovog orašastog voća nije potpuno ni poznat ni iskorišćen - jesenji plodovi su prava riznica lekovitih sastojaka.Kestenje vam može poslužiti u pripremi mnogih specijaliteta, a možete ga jesti u obliku pirea ili se jednostavno počastiti pečenim kestenjem.

Napravite melem od divljeg kestena za zdrave vene i dobru cirkulaciju! Recept preuzmite OVDE.

Bez obzira na to na koji način ga jeli, kesten će vam pružiti mnogo zdravstvenih blagodeti.

1. Preporučuje se ososbama sa celijakijom

Kestenje ne sadrži gluten, pa je to razlog zbog kog mnoge namirnice namenjene osobama netolerantnim na gluten sadrže kesten.

OVDE preuzmite recepte za izvrsna jela bez glutena - Kinoa kao kraljica trpeze!

2. Sadrži dosta antioksidanata

Kesten je prava riznica vitamina C. Jaki zubi, kosti i krvni sudovi, samo su neki od pozitivnih efekata vitamina C. Ovi sastojci u kombinaciji sa manganom, čine kesten odličnim saveznikom u obračunu sa slobodnim radikalima u organizmu, čime se smanjuje rizik od nastanka kancera.

OVDE preuzmite recept za mešavinu začina koja srpečava rak - Dve hiljade godina stara tradicija!

3. Pruža energiju

Za razliku od drugih orašastih plodova, kesten je bogat ugljenim hidratima. U 100 grama kestena nalazi se oko 43 grama ugljenih hidrata. Kesten se sporije vari pa ćete duže biti siti.

4. Snižava holesterol

Kestenje sadrži oko 21 procenat preporučene dnevne doze vlakana, koja igraju značajnu ulogu u snižavanju povišenog holesterola. Ovi plodovi imaju i mononezasićene kiseline poput oleinske i palmitoleinske, koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, a povećati udeo dobrog.

Dobitna kombinacija kojom su i doktori šokirani - Kako da napravite domaći napitak koji snižava holesterol na prirodan način, saznajte OVDE.

5. Sadrže folnu kiselinu

U 100 grama kestea se nalazi 35 procenata preporučene dnevne doze folne kiseline. Ovaj rastvorljivi vitamin B je naročito važan sastavni deo ishrane trudnica jer pozitivno utiče na razvoj fetusa. Folna kiselina je važna u formiranju DNK, RNK i crvenih krvnih zrnaca.

OVDE saznajte zašto je folna kiselina ključ zdravlja za trudnice i bebe!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs