Korisno je znati

7 manje poznatih činjenica o steviji: Slađa je od šećera, leči stomačne probleme!

Iako stevija ne sadrži kalorije, ukoliko je upotrebljavate kao zaslađivač umesto šećera, ne znači da će vam to pomoći da se oslobodite viška kilograma
Fitnes & Nutricija
18:42h Autor:
7 manje poznatih činjenica o steviji: Slađa je od šećera, leči stomačne probleme!
Foto: Shutterstock

Stevija je biljka koja vodi poreklo iz Južne Amerike i koristi se kao prirodni zaslađivač. U poslednje vreme se može češće naći u prodavnicama zdrave ishrane i odličan je način da uživate u slatkim ukusima bez dodavanja belog šećera. U prehrambenoj industriji je sve više proizvoda koji sadrže steviju kao zaslađivač.

11 načina kako šećer uništava naše telo, pročitajte OVDE.

Pogledajte neke manje poznate činjenice o steviji koje možda niste znali.

1. Stevija je biljka

Stevija potiče od biljke Stevia rebaudiana i prirodno se uzgaja u Brazilu i Paragvaju, gde se već stotinama godina koristi kao zaslađivač, ali i lek za stomačne probleme.

2. Nije svaka stevija koja se prodaje potpuno prirodna

Kako bi ovaj zaslađivač što duže zadržao svežinu, mnoge kompanije dodaju steviji i druge sastojke. Tako se u nekim proizvodima mogu naći i dodaci poput eritritola, šećernog alkohola i "prirodne arome", zajedno sa ekstraktima lista stevije. Neki proizvođači dodaju i dekstrozu, koja se dobija kukuruza, pšenice i pirinča.

Kako da napravite drevni kineski napitak protiv raka od pirinčane vode, saznajte OVDE.

3. Stevija je dosta slađa od šećera

Iako ne sadrži kalorije, ekstrakt stevije može biti i do 200 puta slađi od iste količine šećera.

4. Stevija može da zameni šećer u kulinarstvu

Koristite steviju pri pripremi kolača, keksa ili koktela. Međutim, vodite računa prilkom doziranja jer je stevija slađa od šećera. Sve zavisi od toga koju vrstu stevije koristite.

5. Stevija se ne karamelizuje

S obzirom da zagrevanjem stevije ne može da se dobije karamel, stevija nije najbolji izbor za pripremu krem brulea ili grilijaža.

OVDE otkrijte za kojim slatkišima su ludi horoskopski znakovi!

6. Stevija se može kupiti u tečnom stanju i prahu

Stevija se može naći u tečnom obliku, poput drugih ekstrakata, finom prahu i u zrnu poput belog šećera. Prema tome, nije svaki oblik stevije isto sladak, zbog toga pre upotrebe pročitajte deklaraciju na proizvodu.

7. Stevija ne sadrži kalorije, ali ne znači da ćete smršati ako je koristite umesto šećera

Možda zvuči kao idealno rešenje za osobe koje žele da smršaju, ali ne postoje dokazi da će stevija ublažiti želju za slatkišima ili sprečiti prejedanje ukoliko se koristi umesto belog šećera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs