Istraživanje britanskih naučnika

5 porcija voća i povrća na dan za psihičko blagostanje

Više od 14.000 ispitanika starijih od 16 godina učestvovalo je u istraživanju koje je pokazalo da, što su učesnici jeli više voća i povrća, to je verovatnoća niskog mentalnog blagostanja bila manja
Nutricija
04:52h Autor:
Foto: Shutterstok

Britanski istraživači su u najnovijoj analizi primetili doslednu povezanost visokog i niskog psihičkog blagostanja pojedinaca sa količinom konzumiranog voća i povrća, prenose Vitamini. U istraživanju su korišćeni podaci oko 14.000 ispitanika starijih od 16 godina, koji su na temelju rezultata vorvik (warwick) - edinburške skale bili podeljeni u kategorije visokog, srednjeg i niskog psihičkog blagostanja.

Analizom je utvrđeno da što su ispitanici jeli više voća i povrća, to je verovatnoća niskog mentalnog blagostanja bila manja.

Među ispitanicima visokog psihičkog blagostanja, samo je sedam odsto unosilo manje od jednog serviranja voća i povrća na dan, a najveći deo, njih 34 odsto, dnevno je unosilo preporučenih pet ili više porcija. Visok unos voća i povrća i niska konzumacija duvanskih proizvoda pokazala se čvrsto povezanom s poželjnim psihičkim stanjem.

S druge strane, stručnjaci su za unos alkohola i gojaznost uočili vezu s niskim psihičkim blagostanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...