Istraživanje pokazalo

Ni zdrava ishrana, ni vežbanje: Ovo je najbolji mehanizam za borbu protiv starenja!

Redovno vežbanje je do sada proglašavano glavnim receptom za duži život, ali pokazalo se da je cela priča znatno jednostavnija
Lepi & Zdravi
18:14h Autor:
Ni zdrava ishrana, ni vežbanje: Ovo je najbolji mehanizam za borbu protiv starenja!
Foto: Shutterstock

Starenje je neminovno, ali se može usporiti redovnim vežbanjem, zdravom ishranom i gomilom skupih krema, slika je koju najčešće šalju mediji.

Ali, ako je verovati novoj teoriji koja dolazi sa Univerziteta Stokholm, ništa od toga ne može da nadmaši najbolji mehanizam za borbu protiv starenja - stajanje.

Starenje tela merimo dužinom telomera, završetaka hromozoma koji ih štite od oštećenja i zbijanja u grupe. Kratki telomeri povezuju se s bolestima, preuranjenim starenjem i ranom smrću.

OVDE pročitajte kako se seks menja sa starenjem - 3 iznenađujuće lekcije.

No, pokazalo se da stajanje štiti DNK, a da ga previše sedenja oštećuje, na šta je ukazala analiza telomera ispitanika u prilično zahtevnom istraživanju. Svi su bili fizički neaktivni, u kasnim šezdesetim godinama i s velikim izgledima za ranu smrt.

Polovina učesnika nije vežbala, dok je druga ušla u polugodišnji fitnes program, a kod njih je svaki dan meren broj koraka koje su napravili i vreme koje su proveli sedeći.

Izbegnite preranu smrt - OVDE saznajte koja 4 faktora određuju vaš životni vek.

Rezultati su bili jasni - bez obzira na činjenicu da su oni koji su vežbali bili zdraviji, najvažniji učinak došao je od stajanja - što su kraće sedeli, telomeri su bili duži.

Šta reći - na nožice lagane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs