Obratite pažnju

Namirnice koje podgrevanjem postaju toksične: Spanać, pečurke i meso nisu jedini!

Nutricionisti ističu da većina namirnica u sebi sadrže jedinjenja koja kod podgrevanja postaju štetna, tačnije toksična
Fitnes & Nutricija
15:42h
Namirnice koje podgrevanjem postaju toksične: Spanać, pečurke i meso nisu jedini!
Foto: Shutterstock

Podgrevanje hrane generalno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrže jedinjenja koja kod podgrevanja postaju štetna, tačnije toksična, ističu nutricionisti. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo:

1. Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod delovanjem mikroorganizama i zagrevanjem prelaze u jedinjenja nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga konzumirajte u strogo svežem obliku.

Koje su najzdravije kombinacije namirnica za bolje zdravlje i lepši izgled saznajte OVDE.

2. Pečurke se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, preporučljivo je da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni.

Kako reiši pečurka pomaže u borbi protiv raka saznajte OVDE.

3. Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su da je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje.

4. Meso zagrevanjem postaje našem telu nepoznato, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nepoznata našem organizmu, nesvarljiva, pa samim time i toksična.

OVDE saznajte koji su znakovi da ne jedete dovoljno proteina.

5. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečni proizvodi i jela napravljena sa mlekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrevanje ne bi trebalo da bude opcija.

Namirnice koje možete da podgrevate su cele žitarice, one najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. Tu spadaju: pirinač, proso, ječam i zob.

Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane, pre konzumiranja najpametnije je da ih je podelite u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs