Za lepotu i zdravlje

Zašto je dobro jesti masline: Bore se protiv raka i alergija, čuvaju srce, podstiču mršavljenje!

Prvo naučite kako da ih pravilno izaberete kad kupujete, pa iskoristite sve blagodeti po zdravlje koje u sebi sadrži zrno masline
Fitnes & Nutricija
22:24h Autor:
Zašto je dobro jesti masline: Bore se protiv raka i alergija, čuvaju srce, podstiču mršavljenje!
Foto: Shutterstock

Masline su voće (da, voće) od kojih se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano ulje za kuvanje, ali i od samog ploda možete imati mnogo zdravstvenih dobrobiti.

Neobične primene maslinovog ulja, koje nisu vezane za kuvanje, otkrijte OVDE.

Čuvari kardiovaskularnog zdravlja

Masline su voćka koje zaista čuva zdravlje srca i krvnih sudova i to na sledeći način. Kada slobodni radikali oskidiraju holesterol, krvni sudovi bivaju oštećeni i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene i zdravije, za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

Kako da napravite lek za srce star 800 godina koji pomaže kod nepravilnog rada i angine pektoris, otkrijte OVDE.

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin. Pored toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na to da se osećamo sitima.

Jogurt dijetu koja će vas osloboditi suvišnih kilograma za 7 dana, pročitajte OVDE.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline imaju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja. jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena obolenja. S druge strane, masline su bogat izvor vitamina E koji ima neverovatnu sposobnost da neutrališe uticaj slobodnih radikala u masnim ćelijama posebno u kombinaciji sa mononezasićenim mastima.

Napravite lekoviti kvas od cvekle koji sprečava rak i upale! Recept preuzmite OVDE.

Zdravlje kose i kože

Crne masline su veoma bogate masnim kiselinama i antioksidantima koji neguju, hidriraju i štite, a i tu je i već spomenut vitamin E koji, bez obzira na to da li se nanosi na kožu ili oralno, dokazano štiti kožu od UV zraka. Za lepši izgled kože lica svakodnevno na lice utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja, umasirajte i operite toplom vodom.

OVDE otkrijte 7 načina kako izgled kose otkriva vaše zdravlje.

Borci protiv alergija

Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki uticaj kad su u pitanju alergije. Ekstrakt masline deluje kao antihistamin u ćelijama tako što blokiraju receptore histamina i zato mogu biti deo posebne antialergijske dijete. Ako budete konzumirali masline poboljšaće vam se cirkulacija i lakše ćete disati.

Sve mitove o alergijama možete pročitati OVDE.

Bogat izvor gvožđa

Sve vrste maslina, a posebno one crne su veoma bogate gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da pronose kiseonik kroz telo zavisi upravo od količine gvožđa u krvi. Ako imate nedostatk gvožđa, tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i zato možete biti zimogrožljivi i slabi. Masline moraju biti deo vaše svakodnevne ishrane ukoliko patite od nedostatka gvožđa.

OVDE saznajte kojih 5 namirnica sadrže više gvožđa od govedine.

Kako birati masline

Masline u većini slučajeva kupujemo u teglicama ili kesicama, ali isto tako mogu se naći i one u rinfuzu. Kupovinom takvih maslina možete lakše eksperimentisati, jer za istu svotu novca možete kupiti više različitih vrsta masline, od svake po malo.Kad kupujete masline u rinfuzu, obratite pažnju da nisu smežurane i da su dobro utopljene u salamuru koja nikako ne bi trebalo da sadrži ulje. Izbegavajte kupovinu maslina u konzervama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs