Spremite se za leto

Paradajz dijeta: Skinite 3 kilograma za pet dana

Ne samo što će vam pomoći da skinete koji kilogram, ova dijeta će i da propisno prodrma vaše telo i bar malo ga očisti od raznoraznih toksina
Fitnes & Nutricija
12:38h Autor:
Paradajz dijeta: Skinite 3 kilograma za pet dana
Foto: Shutterstok

Svež, kuvan ili ceđen - paradajz je pravi biser među povrćem koji će vam - ako mu date šansu i isprobate ovu dijetu - ne samo pomoći da skinete koji kilogram, već i da propisno prodrmate vaše telo i bar malo ga očistite od raznoraznih toksina.

Dijeta koja je pred vama nudi vam mogućnost da za pet dana izgubite do 3 kilograma i usput se osećate sjajno.

Dijeta je stroga utoliko što za (skoro) svaki obrok (a ima ih četiri) treba jesti paradajz i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno. Optimalno je jesti i svež i kuvan paradajz (pire i sok). Razlog je jednostavan: svež paradajz je bogat vitaminom C koji većim delom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuvani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.

Paradajz je efikasan u borbi protiv bora. Više o tome saznajte OVDE.

Paradajz dijeta - Petodnevni jelovnik

1. danDoručak- 2 kriške tosta od crnog hleba sa malo margarina i kašičicom meda - čaj ili kafa bez šećera

RučakVelika paradajz salata sa siromU većoj činiji napraviti salatu od sledećih sastojaka: 150 g nemasnog sira (izdrobljenog), 350 g svežeg paradajza, 1 kašika maslinovog ulja, 1/2 kašičice začinskog bilja po ukusu (odlično ide bosiljak, kao i origano). Sve dobro promešati i dodati na krupnije komade izlomljenu krišku tostiranog integralnog hleba. Salatu pre jela petnaestak minuta prohladiti u frižideru.

Užina

- 1 nektarina (jabuka)

VečeraTestenina u sosu od paradajzaDve šargarepe iseći na kockice i pržiti na malo maslinovog ulja, dodati 50 ml soka od paradajza i pržiti još pet minuta. Dodati 400 g paradajza sitnije sečenog, posoliti, pobiberiti i začiniti sa kašikom pavlake (12% mm). Kuvati desetak minuta na umerenoj vatri. Ovaj preliv sipati preko sveže skuvane testenine (najbolja je ovsena ili ječmena). Količina suve testenine (pre kuvanja) je 60 grama.

Zašto je paradajz kralj obroka saznajte OVDE.

2. danDoručak- 200 g polumasnog jogurta (1,5% mm) pomešati sa kašikom meda i dodati dve velike kašike ovsenih pahuljica

RučakGrčka salataLuk iseći na kolutove, dodati dva paradajza isečena na krupnije komade, veći krastavac takođe isečen na krupnije komade, dve kašičice limunovog soka, kašiku maslinovog ulja, so, biber, malo majčine dušice i 2-3 crne masline. Sve dobro promešati i ostaviti oko 10 minuta da sastojci "odleže". Ukrasiti sa 30 g ovčijeg sira (izdrobljenog) i kockicama od jedne kriške ražanog hleba.

UžinaKomad voća ili šoljica kafe sa 2 - 3 keksa od integralnog brašna.

VečeraSupa sa oslićemDve glavice luka pržiti na malo ulja, dodati dva veća paradajza sečena na krupnije komade i 2,5 dl supe od povrća. Sve to kuvati na tihoj vatri oko 10 minuta. Smesu procediti kroz sitno sito, dodati so, biber, na vrh noža šećera, 125 g skuvanog pirinča i pečen filet oslića. Ukrasiti kašikom kisele pavlake.

OVDE saznajte kako izgleda brzinska dijeta sa medom i kako da za samo 3 dana izgubite 2 do 3 kilograma.

3. dan

Doručak- Integralno pecivo sa dve kašike polumasnog sira. Na jednu polovinu peciva namazati sir i staviti krišku paradajza i malo iseckanog mladog luka, drugu polovinu premazati medom.

RučakTortiljaIseći 300 g paradajza i 100 g pečurki na krupnije komade. Dva jaja, četiri kašike mineralne vode, dve kašike zeleni, so i biber pomešati. Pečurke i paradajz staviti u zagrejan i lako nauljen tiganj, preko staviti jaja i na tihoj vatri ostaviti da se spoji. Servirati toplo ili hladno na podlozi od dve kriške ražanog hleba.

Užina

- dve šargarepe iseći na dva štapića i uviti u 30 g ćureće šunke - 1 dl soka od paradajza (svež ili kuvan)

VečeraMeso sa paradajzomIspeći 125 g goveđih šnicli u tiganju bez dodatne masnoće i po ukusu začiniti. Pola glavice luka pržiti na malo maslinovog ulja. Dodati 400 g paradajza isečenog na kocke i malo majčine dušice i sve to pržiti na jakoj vatri par minuta. Obrok kompletirati jednim tostom od ražanog hleba.

Kako da napravite detoks napitak za ravan stomak - vodu u kombinaciji sa zdravim namirnicama.

4. danDoručak- dve kriške tosta namazati kašikom krem sira i odozgo staviti po jednu šnitu šunke - 2 dl soka od paradajza (svežeg)

RučakHladni gaspačoSkuvati 500 g paradajza, papriku i veći krastavac iseći na kocke i izmiksati sa kašikom maslinovog ulja, belim lukom i dve izmrvljene kriške tosta. Dodati so i biber i ohladiti pre serviranja.

Užina

Napraviti sendvič od kriške tosta sa susamom, kriškom dimljene ćuretine i odozgo staviti paradajz isečen na deblje kolutove.

VečeraParadajz sa pirinčemOdseći vrh sa dva paradajza, izdubiti ih i staviti u vatrostalnu posudu. Smesu za punjenje napraviti od 50 g polumasnog sira i 125 g kuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka. Napuniti paradajz i posuti sirom. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta.

Kako da skuvate savršen pirinač saznajte OVDE.

5. dan

Doručak- 2 dl soka od paradajza (kuvanog) - 2 tosta tanko premazana topljenim sirom sa kolutovima paradajza odozgo

RučakItalijanska salataIseći na kocke tost hleb i 400 g paradajza, dodati malo zelene salate. Preliti sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, dodati so i biber. Preko toga posuti kockice tosta.

UžinaJabuka, kivi i nanaKivi i jabuku iseći na kocke i pomešati sa nekoliko kapi meda. Dodati par listića sveže nane.

VečeraRatatuliZa ovo jelo potrebno je na kocke iseći 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka i četiri stabljike celera. Iseckati dve glavice luka i dva češnja belog luka, zagrejati dve male kašike ulja i dodati povrće i krompir. Začiniti solju, biberom i origanom. Doliti 100 ml supe od povrća i sve to kuvati poklopljeno oko 10 minuta. Dodati šolju (2,5 dl) kuvanog paradajza. Sve kuvati na tihoj vatri 15 minuta.

Kako izgleda dijeta bez pšeničnih proizvoda koja pegla bore i stomak saznajte OVDE.

Dodatne napomene:- ukoliko ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od paradajza (svežeg ili kuvanog)- postoje izveštaji (još uvek u dometu glasina) da paradajz sok ima veću tendenciju sagorevanja masnih naslaga ako mu se doda na vrh noža bibera

A koja dijeta prema horoskopu vama najviše odgovara saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs