Mnogima omiljeno voće

Mandarine kao lek: Sprečavaju gojaznost, štite od dijabetesa i ateroskleroze!

Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog sočnog i slatkog ukusa, a samo jedna ova voćka težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C, što je pola preporučene dnevne količine
Nutricija
17:12h Autor:
Foto: Shutterstock

Mandarine su pune vitamina C, koji je čuvar zdravlja u jesen i zimi kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljiva je i informacija da mandarine sadrže više ovog vitamina od pomorandži!

 

Mandarina je mnogima omiljeno voće zbog svog sočnog i slatkog ukusa, a prilikom laganog guljenja oslobađa prekrasan miris koji osvežava celu prostoriju!

 

Bogatstvo mandarine

 

Mandarina je član porodice agruma, pa sadrži brojne hemijske materije koje pomažu u odbrani od bolesti. Najznačajnije su flavonoidi i terpeni.

 

Šta još zdravlju pruža mandarina?

 

Jedna mandarina težine oko 110 grama sadrži oko 32 miligrama vitamina C, što je pola preporučene dnevne količine. Vitamin C igra važnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u našem telu. Kolagen i elastin su belančevine koji su sastavni deo naše kože, mišića i ostalih vezivnih tkiva. Poznato je da ovaj vitamin važi za jakog antioksidanta koji štiti od "napada" raznih bolesti.

 

Bogate su vitaminom A i folnom kiselinom. Takođe, u njima su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe.

 

Naučnici Univerziteta Zapadni Ontario su otkrili da hranjiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, štiti od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze.

 

Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara. Istraživanja kažu da one mogu značajno da smanje rizik od razvijanja ovih udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima.

 

A kako da napravite masku od mandarine koja je spas za suvu kožu saznajte OVDE.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs