Počnite sa njim već od sutra

Jelovnik za podizanje energije: Satnica zdravlja sa idealnim namirnicama!

Čak i blaga dehidratacija može da ostavi osećaj pospanosti i da učini da se teško usredsredite na sve zadatke koji tog dana stoje pred vama. Voda vas čini budnijom, ubrzava vaš metabolizam i doprinosi boljoj probavi i zato je najbolje da je odmah popijete čim se probudite
Nutricija 22.10.2014. - 19:36h Autor: index.hr
Foto: Thinkstock

Ukoliko vam nedostaje energije i želite da probudite svoj organizam, najbolje je da to uradite pomoću hrane. Donosimo idealan meni za takve dane.

 

7.30 - voda

 

Čak i blaga dehidratacija može da ti ostavi osećaj pospanosti i da učini da se teško usredsrediš na sve zadatke koji taj dan stoje pred tobom. Voda te čini budnijom, ubrzava tvoj metabolizam i doprinosi boljoj probavi. Odmah kad se probudiš, natoči veliku čašu vode, a zatim čitavo jutro uz sebe nosi jednu bocu i pomalo pijuckaj, barem do ručka.

 

OVDE saznajte šta se sve dešava u vašem telu ako ne pijete dovoljno vode.

 

8.00 - doručak

 

Doručak je ključan za celodnevnu energiju. Iako se sigurno pitaš kako da pored ludog jutarnjeg rasporeda stigneš da doručkuješ, probudi se 10 minuta ranije nego inače i stići ćeš. Kuvana jaja, tost, žitarice, razni jogurti i slično, imaju odličan odnos proteina, masti i ugljenih hidrata.

 

Koji su znakovi da ne jedete dovoljno ugljenih hidrata saznajte OVDE.

 

10.30 - kafa

 

Kafa ti je najpotrebnija onda kada nivo prirodne energije počne da pada, a sredina jutra je idealna za dozu kofeina. To je vreme u kojem pada nivo kortizola, hormona budnosti.

 

13.00 - ručak

 

I to ne mislimo na obilan ručak, prepun ugljenih hidrata, jer će te to svakako uspavati i učiniti te zaboravnom. Umesto toga, odluči se za salatu s piletinom, feta sirom i što šarenijim povrćem.

 

15.00 - čokolada

 

Flavonoidi u njoj dokazano podstiču bolje raspoloženje i brži rad mozga. Ali, govorimo o čokoladi koja ima barem 70 odsto kakaa u sebi.

 

Kako tamna čokolada može da vam pomogne da se rešite viška na stomaku pročitajte OVDE.

 

19.30 - večera

 

Pospanost može da bude i znak niskog nivoa gvožđa. U tom slučaju, za večeru posluži crveno meso i brokoli. Crveno meso je bogato gvožđem, dok je brokoli bogat vitaminom C, koji pomaže telu da ga apsorbuje.

 

22.00 - čaj

 

Pre nego što legneš u krevet, počasti se šoljicom toplog čaja od kamilice. Jedno istraživanje je otkrilo da kamilica pomaže da brže zaspimo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs