Idealno za dijabetičare i sladokusce na dijeti

Stevija bi mogla da zameni šećer?

Ova biljka nema kalorija ni ugljenih hidrata i ne povišava krvni pritisak za razliku od šećera. Takođe reguliše šećer u krvi i dobar je izbor za dijabetičare, a pomaže i kod karijesa i gingivitisa, ali na Zapadu još nije u širokoj upotrebi
Fitnes & Nutricija
11:28h
Stevija bi mogla da zameni šećer?
Foto: Thinkstock

U novoj preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) šećer bi trebalo da čini tek pet odsto preporučenog dnevnog unosa umesto dosadašnjih 10. Iako stručnjaci na to upozoravaju već godinama, SZO je to tek sada prihvatila i objavila kao službenu preporuku.

Za sve sladokusce koji ne mogu bez slatkog, naučnici koji se bave proučavanjem hrane kažu da je spas u steviji.

Stevija je biljka koja se uzgaja stotinama godina u Brazilu i Paragvaju, u Japanu se prodaje poslednjih 40 godina, ali Zapad sporo prihvata njenu upotrebu. Tamo je još uvek proučavaju i u SAD-u lišće i ekstrakti sirove stevije nisu odobreni kao dodatak u ishrani.

Stevija nema kalorija, ne sadrži ugljene hidrate i ne povišava krvni pritisak. Slađa je od šećera 250 do 300 puta i ima gorkast ukus koji mnogima ne odgovara. Zbog toga se često meša sa šećerom.

"Stevija bi mogla da doživi veliki proboj na tržištu, jer kupci žele da izbace šećer iz ishrane, ali ne žele da se odreknu tog ukusa i žele prirodno", smatra naučnica za istraživanje hrane u kompaniji Mintel Lora Džouns. Zbog nove odrednice SZO, proizvođači mnogobrojnih proizvoda moraće da smanjuju procenat šećera.

Oprez na Zapadu

Glavni razlog zašto na Zapadu nije u širokoj upotrebi je još uvek nedovoljno poznavanje njenog učinka na zdravlje, a pogotovo interakcija sa lekovima. Budući da može da snizi pritisak, lekari strahuju da bi bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom mogli svakodnevno da počnu preterano da je koriste. U tom slučaju bi morali da budu pod prismotrom svog lekara. Takođe, često korišćenje stevije može da deluje na antigljivične, antiupalne, antivirusne, antikancerogene i antimikrobske lekove kao i one za snižavanje holesterola, piše Live Science.

Stručnjaci još uvek ne znaju kakve tačno bi mogle da budu posledice te interakcije.

Sve dobrobiti stevije: Osim što snižava pritisak, stevija reguliše šećer u krvi i dobar je izbor za dijabetičare. Istraživanja su potvrdila da 1000 miligrama stevije na dan smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom tipa 2 za 18 odsto. Ima antibakterijska svojstva, a pomaže i kod karijesa i gingivitisa. Takođe može da se koristi kao aktivni sastojak u kremama za ekceme i akne.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs