Sočni zalogaji

Karamel pita sa jabukama

Ukus ove pite je najsličniji ukusu krem-brulea
Recepti
19:16h Autor:
Karamel pita sa jabukama
Foto: Thinkstock
  • 40 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera
  • jaje
  • 250 g brašna
  • 1-2 pune kašike kisele pavlake
  • na vrh noža praška za pecivo
  • Podloga:
  • 700 g jabuka
  • 200 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • cimet
  • sok od 1 limuna

Priprema

1. Maslac umutite penasto, postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći, pa umešajte jaje i pavlaku, i na kraju varjačom sve sjedinite u jednoličnu smesu s brašnom i praškom za pecivo. Testo treba samo da se odvaja od posude. Oblikujte kuglu, umotajte je u prozirnu foliju i stavite u frižider dok ne spremite ostalo.

2. Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške. U tepsiju u kojoj ćete peći pitu uspite šećer i ravnomerno ga rasporedite po dnu, po njemu rasporedite jabuke, njih pospite cimetom, vanilin-šećerom i poprskajte sokom od limuna. Stavite na ugrejanu ringlu i zagrevajte dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite s vatre i malo prohladite.

3. Izvadite testo iz frižidera, razvucite ga na dimenzije tepsije, njime pokrijte jabuke, a krajeve malo stisnite uz ivice tepsije. Pitu pecite na 180 stepeni oko 20-25 minuta. Izvadite iz rerne i par minuta držite prekriveno kuhinjskom krpom, onda pitu prevrnite na tanjir za služenje.Napomena: Pitu secite kao tortu i svako parče poslužite ukrašeno šećerom u prahu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs