Opasna zadovoljstva u zalogajima

7 poznatih namirnica koje su otrov za organizam

Kokice iz mikrotalasne mogu da dovedu do neplodnosti i uzrokuju rak jetre, dok margarin povećava rizik od srčanih oboljenja
Fitnes & Nutricija
01:02h
7 poznatih namirnica koje su otrov za organizam
Foto: Shutterstock

Sačuvajte zdravlje i izbacite iz vašeg menija namirnice koje možda volite, ali koje su opasne po vaš organizam.

1. Pileći kroketi i slična pržena hranaČak i da je reč o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. Ali, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

2. Kokice u pakiranju za mikrotalasnu

Ovde nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA), koja se povezuje sa neplodnošću. Ona prelazi na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove hemikalije u telu ostaju godinama i nakupljaju se. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i gušterače kod laboratorijskih životinja. Naučnici se boje da bi slični rezultati mogli biti i kod ljudi.

3. MargarinNutricionistkinja Dženifer Nelson iz Klinike Mayo kaže da transmasne kiseline iz očvrsnute biljne masti, koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povećavaju nivo holesterola, a uspešno snižavaju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.

4. Paradajz u konzerviI ovde, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Profesor dr Frederik von Sal sa Univerziteta Missouri potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA, koji je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznosti. "Jedan litar konzerviranog paradajza može uneti 50 mikrograma BPA, a ta će količina uticati na ljude, posebno na mlade', rekao je dr Sal. Radije kupujte paradajz u staklenoj ambalaži.

5. Gotovi sosevi za salatu

Gotovi umaci za salatu sadrže puno šećera i konzervansa, a oni sa manje masti čak imaju i više štetnih materija, poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji dokazano goji brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svako može napraviti vrlo brzo kod kue.

6. Energetske pločiceOvdje nije reč o zdravom proizvodu nego o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povećavaju nivo šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.

7. Neorganski uzgajene jabuke

Iako jabuke same po sebi spadaju među visokovredne zdrave namirnice, moderno voćarstvo koristi velike količine hemikalija. Zbog količine pesticida u njima, jabuke su godinama među 12 najgorih plodova na listi Environmental Working Group’s "Dirty Dozen". Za uzgoj jabuka koristi se i pesticid pod imenom Paraquat, odnosno Gramoxone. To je jedan od najčešće upotrebljavanih pesticida na svetu iako trovanje Paraquatom sa sobom nosi ozbiljne zdravstvene rizike – bilo da ga progutate ili udišete – uključujući i zakazivanje jetre, bubrega i srca, poručuju iz američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti CDC.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs