Najbolje iz prirode

Ne bacajte listove šargarepe: Riznica minerala koja sprečava rak, čuva srce i ublažava zubobolju!

Ovi pomalo gorki listovi najukusniji su u kombinaciji sa sladunjavim sokom, a količina vitamina C iz njih i kalijum koji sadrže ključni su za kardiovaskularno zdravlje
Nutricija 11.10.2014. - 18:13h Autor: lifepressmagazin.com
Foto: Shutterstock

Listovi šargarepe imaju malo gorak ukus, ali su neverovatno dobri za naše zdravlje. Možete ih dodavati u supe, salate, pesto…

 

Ove zelene peruške su pune hlorofila, koji deluje detoksifikujuće na jetru i celo naše telo. Prema nekim istraživanjima, pomažu u sprečavanju raka i razvoja tumora i pune su antioksidanata. Najlakše je da ih konzumirate izmiksane sa nekim slađim sokom, poput soka od jabuke.

 

6 prirodnih načina da pročistite jetru, pročitajte OVDE.

 

Sadrže mnogo vitamina i minerala, a čak imaju više vitamina K nego bilo koje drugo povrće, a to je važan vitamin koji pomaže u slučajevima ogrebotina, posekotina, modrica.

 

Listovi šargarepe nisu otrovni, kako neki misle, ali sadrže furokumarin, koji može izazvati blagu alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Konzumiranje listova šargarepe je dobro, jer sadrže i mnogo kalijuma, važnog za kardiovaskularno zdravlje. Sami listovi sadrže i do 6 puta više vitamina C od samog korena.

 

OVDE saznajte koje namirnice sadrže više vitamina C od pomorandže!

 

Deluju i kao diuretik i važni su kada je u pitanju izbacivanje viška vode iz tela, deluju antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

 

U Italiji ih već vekovima ubacuju i u omlete ili salate sa jajima. Takođe, možete napraviti i čaj, tako što 2 šolje
svežih listova šargarepe prelijete sa 8 šolja kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno dok se voda ne ohladi, procedite i pijte. Ovaj napitak je odličan za čišćenje organizma, posebno ako imate problema sa urinarnim traktom ili kamenčićima u bubregu.

 

Zašto nastaje kamenje u bubregu i kako to sprečiti, saznajte OVDE.

 

 

Kuvanjem se gubi njihov gorak ukus, a najbolje ih je koristiti sveže i ne tretirane pesticidima. Možete ih pomešati sa malo belog luka i sirćeta da ubijete gorčinu u listovima, a ovu smesu možete upotrebiti i kao marinadu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...