Hrana kao lek

Ukusno i zdravo: Sočivo snižava krvni pritisak i sprečava rak debelog creva

Ako ste tražili prirodan način snižavanja pritiska bez lekova, na pravom ste mestu - sočivo izuzetno bogat izvor vlakana koja snižavaju holesterol, a samim tim nas štite od razvijanja šećerne ili srčane bolesti. Isto tako, rastvorljiva vlakna predstavljaju sjajnu odbranu od raka debelog creva
Fitnes & Nutricija
18:58h Autor:
Ukusno i zdravo: Sočivo snižava krvni pritisak i sprečava rak debelog creva
Foto: Thinkstock

Možda je veličinom sićušno, ali ne dajte da vas to zavara. Sočivo (ili leća) je pravi borac za zdravlje!

Prema najnovijem istraživanju Univerziteta Manitoba, ova mahunarka može da pomogne u snižavanju povišenog krvnog pritiska.

Kanadski tim je svoju studiju sproveo na laboratorijskim pacovima i zaključio da uključivanje ove mahunarke u ishranu može efikasno da spreči povišenje krvnog pritiska koji dolazi s godinama.

Lavanda takođe snižava krvni pritisak, OVDE saznajte kako.

Takođe, konzumacija mahunarki kao što su sočivo, pasulj i grašak može da poništi promene koje se događaju u krvnim sudovima zbog hipertenzije. Ako ste tražili prirodan način snižavanja pritiska bez lekova, na pravom ste mestu!

Najznačajniji deo kanadske studije je činjenica da sočivo može da promeni telesna svojstva krvnih sudova, tako da su one na kraju istraživanja ličile na zdrave krvne sudove.

Naravno, sledeći korak je da se ova hipoteza isproba na ljudima.

Upoznajte sočivo

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je sočivo izuzetno bogat izvor vlakana koja snižavaju holesterol, a samim tim nas štite od razvijanja šećerne ili srčanih bolesti.

I kikiriki snižava holesterol. Opširnije o tome saznajte OVDE.

Isto tako, rastvorljiva vlakna predstavljaju sjajnu odbranu od raka debelog creva.

Ova sićušna mahunarka je posebno korisna za bolju kontrolu poremećaja u vezi sa šećerom u krvi. Naime, velika količina vlakana sprečava nagli porast nivoa šećera nakon obroka. Sočivo je najbolje da malo prokuvate i ostavite u frižideru, pa da ga koristite za salate, čorbe, variva i slično.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs