Obratite pažnju

5 znakova da ne jedete dovoljno proteina: Opadanje kose, umor, stalna želja za slatkim

Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina, od čega ih je 8 esencijalnih, što znači da naš organizam ne može da ih proizvede, već moramo da ih unosimo hranom
Fitnes & Nutricija
09:18h Autor:
5 znakova da ne jedete dovoljno proteina: Opadanje kose, umor, stalna želja za slatkim
Foto: Shutterstock

Belančevine ili proteini su izuzetno bitni za naš organizam. Oni predstavljaju glavni materijal našeg organizma, a uključeni su u gotovo sve biohemijske procese ćelija. Na primer, učestvuju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kiseonik u telu, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu kose, noktiju i kože i prenosu hranjivih materija.

Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina, od čega ih je 8 esencijalnih, što znači da naš organizam ne može da ih proizvede, već moramo da ih unosimo hranom.

Koji su savršeni izvori proteina saznajte OVDE.

Proteini se nalaze u gotovo svoj hrani, osim u rafinisanim šećerima i mastima. Hrana životinjskog porekla, poput mesa, riba, jaja, mleka, jogurta i sira, je najbolji izvor proteina. Biljni proteini nalaze se u mahunarkama (pasulj, grašak, mahunarke, sočivo...), žitaricama, zelenom lisnatom povrću i heljdi. Prosečnom čoveku treba 1 - 1,5 grama proteina po kilogramu telesne mase dnevno.

OVDE pročitajte koje povrće ima snagu mesa.

Ako se pitate da li uzimate dovoljno proteina, obratite pažnju na sledeće - ovo su znakovi da ih ne jedete dovoljno:

1. Žudite za slatkim

Jedan od prvih znakova nedovoljnog unosa proteina je: jede vam se nešto slatko i nikad se ne osećate potpuno sitima. Pitate se, kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Pa, jedna od glavnih funkcija proteina je održavanje stalnog nivoa glukoze u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad glukoze i želju za namirnicama koje će da vam brzo daju energiju, kao što su slatkiši.

To verovatno objašnjava i zašto mnogo vegetarijanaca (ako ne paze na dovoljan unos proteina iz neživotinjskih izvora) toliko pati za čokoladom. Ako za doručak pojedete samo žitarice s mlekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete da ogladnite.

2. Osećate se umorno

Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osećaj da ne možete normalno da funkcionišete. Naravno, vašem mozgu trebaju proteini da biste se dobro osećali. Ako stalno tražite rešenje u ugljenim hidratima kao što su peciva ili keks, dobićete energiju u trenutku, a zatim ponovni pad energije uz osećanje da ne možete da se fokusirate.

Kako da podignete energiju sokom od cvekle pročitajte OVDE.

3. Opada vam kosa

Proteini grade sve ćelije u telu, uključujući i folikule kose. Jaki folikuli držaće kosu na glavi, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom, češljanje i slično. Ali, ako vam hronično nedostaju proteini, mogli biste da primetite da vam kosa više opada i da su vam dlake tanje.

4. Osećate se slabo

Proteini su ključni za gradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići vremenom slabe.

5. Često ste bolesni

Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta! Zato, ako primećujete da češće pokupite prehladu ili viruse nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriva nestašica proteina u vašem telu.

Koje su najbolje prirodne namirnice za jačanje imuniteta pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs