Zdravlje pre svega

10 zdravih zamena za so: U hranu dodajte bosiljak, cimet ili semenke suncokreta!

Da bi vaše jelo bilo ukusno i po vašoj meri slano, nema potrebe da preterujete sa ovim začinom i štetite svom zdravlju, jer postoje odlične alternative koje savršeno doprinose vašim specijalitetima
Fitnes & Nutricija
21:20h Autor:
10 zdravih zamena za so: U hranu dodajte bosiljak, cimet ili semenke suncokreta!
Foto: Thinkstock

Mnoge namirnice koje obožavamo se konzervišu i dobiju bolji ukus upotrebom soli. Ipak, so je komponenta

zbog koje ljudi oboljevaju od raznih bolesti.

OVDE saznajte na kojih 7 načina previše soli uništava vaš organizam!

Natrijum je glavni element pronađen u soli, a sa druge strane, nalazimo ga u većini prirodnih biljaka koje upotrebljavamo u kuhinji na dnevnoj bazi.

Većina hrane sadrži popriličnu količinu natrijuma u svom prirodnom ukusu, a većinu namirnica koje sadrže natrijum koristimo ne samo za poboljšanje ukusa, već i zbog lekovitih svojstava. Da biste poboljšali ukus svog jela bez dodavanja soli, nađite prirodne i zdrave zamene. Evo nekih od njih.

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina posebno u Indiji, Šri Lanki i mnogim drugim delovima Azije. Cimet je veoma dobra zamena za so, a ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi i snizi holesterol.

Kako da napravite domaći napitak koji snižava nivo holesterola i triglicerida, saznajte OVDE.

Kardamom

Ova začinska biljka je odavno poznata kao odlična zamena za so, iako mu je ukus poprilično jak i drugačiji, posebno kad se pomeša sa semenkama kumina ili korijandera.

Bosiljak

Možda vam je teško da poverujete, ali bosiljak je začin koji se u Indiji najčešće koristi, pomalo je oporog i slatkastog ukusa, a pored toga što je poznat po svojim lekovitim svojstvima, poznat je i kao odlična alternativa za so.

Kajenska paprika

Poznatija i kao čili papričica, ova paprika je takođe sjajna zamena da istaknete ukus jela bez soli. Najčešće se koristi u španskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Čili jelu daje pikantan ukus što može da zameni so bez ikakvih problema.

Kako da napravite ulje protiv reume od ljutih papričica, pogledajte OVDE.

Lovor

Ova biljka se obično dodaje u mesna jela. Veoma je aromatičan i slatkast, a u sušenom obliku njegova aroma je još intenzivnija i njegov ukus može bez problema zameniti ukus soli, ali budite oprezni da ne preterate.

Beli luk u prahu

Ne samo da može poboljšati ukus jela, nego je veoma poželjan i zbog svojih dobro poznatih lekovitih svojstava. Savršen je za pripremu mesa, ribe i testenine.

Crni biber

Pored soli, on je sigurno jedan od začina koje u kuvanju najčešće koristimo. Umesto soli, malo pojačajte dozu bibera i dobićete intenzivan i aromatični ukus svog jela. Poznat i kao crno zlato, biber je odlična zamena za so.

OVDE saznajte kako biber deluje u borbi protiv viška kilograma.

Soja sos

Ako se ne možete odreći slankastog ukusa, soja sos je prava stvar za vas. Sadrži poprilične količine soli i poboljšava ukus hrane, a ima visoko nutritivne vrednosti i nije štetan po zdravlje.

Crveni luk u prahu

Ova namirnica poznata je po karakterističnom oporom i jakom ukusu. Ako ga koristite kao zamenu za so, budite oprezni i nemojte preterivati jer kako može poboljšati, njegov jaki ukus može i upropastiti jelo.

Sok od limuna

Jako dobro poznat i kao prirodni konzervans, sok od limuna je odlična zamena za so. Limunov sok će vam voće duže održati svežim, sprečiće da postane smeđe i istaći će pikantnu notu jela.

A limun dijetu koja topi kilograme i čuva vašu mladolikost, pročitajte OVDE.

Semenke suncokreta

Ovo sitno seme ima veoma bogatu nutritivnu vrednost i odlična je zamena za so u mnogim jelima.

Pokušajte da kuvate bez soli, budite zdraviji i otkrijte sasvim nove ukuse.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs