Da li ste znali?

10 lekovitih svojstava grožđa: Podstiče mršavljenje, štiti srce i mozak

Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka
Nutricija 27.09.2014. - 21:54h Autor: stvarukusa.rs
Foto: Thinkstock

Ako volite da uživate u ukusnom i sočnom grožđu, sigurno će vas obradovati informacija da ono ima izuzetna lekovita svojstva. Evo kako grožđe pozitivno utiče na vaše zdravlje.

 

1. Podstiče mršavljenje
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina - drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

 

Skinite 5 kilograma za 4 dana uz dijetu sa grožđem - OVDE saznajte više o tome!

 

2. Štiti vaše srce

Resveratol ima sposobnost da poveća fleksibilnost krvnih sudova, čime se olakšava cirkulacija. Tako grožđe može sniziti krvni pritisak, a bolja cirkulacija krvi će omogućiti lakši transport kiseonika i hranljivih materija do svih delova tela. Neke naučne studije su pokazale da 10 mg suplementa resveratola dnevno može drastično smanjiti rizik od srčanog udara.

 

3. Čuva zdravlje mozga
Studije koje su sproveli naučnici u Švajcarskoj su pokazale da resveratol ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ova hemikalija ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i plak u mozgu, čime se smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

 

OVDE saznajte kojih pet stvari treba da radite kako ne biste oboleli od Alchajmera.

 

4. Poboljšava pamćenje
Studija sprovedena u Britaniji je pokazala da resveratol može povećati cirkulaciju krvi do mozga i do 200 procenata. Naučnici veruju da ova hemikalija može da poboljša naše mentalne sposobnosti.

 

5. Štiti kožu od raka
Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

 

OVDE preuzmite recept za čokoladnu pitu sa grožđem.

 

6. Čuva telo od radijacije
Ovaj moćni sastojak ima i zaštitnu ulogu prilikom terapije zračenjem.

 

7. Aktivira gen dugovečnosti
Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci grožđa mogu aktivirati gen zaslužan za dugovečnost.

 

OVDE pročitajte više o kefiru - napitku koji donosi dugovečnost!

 

8. Pomaže kod dijabetesa
Moćni resveratol može smanjiti nivo šećera u krvi i do 10 procenata, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Medicinskom koledžu "Albert Ajnštajn".

 

 

9. Smanjuje upalu
Sastojci koji se nalaze u grožđu imaju izuzetna antiupalna svojstva, pa je i zbog toga grožđe odličan prijatelj vašeg srca.

 

10. Pomaže oporavak mišića
Resveratol pomaže ćelijama da se oslobode urične kiseline i drugih toksine, čime se eliminiše napetost i bol u mišićima.

 

Stalno ste umorni, salo se nagomilava? Vreme je za detoksikaciju - OVDE saznajte kako!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...