Pravilnom ishranom protiv prolećnih alergija

Dok se svi raduju proleću, vas hvata panika. Crvenilo na koži i svakodnevno kijanje u nedogled, ne daju vam mira. Iako verovatno mislite da je jedini spas od polena i ambrozije u sirupima i tabletama, savetujemo vam da preispitate vaš jelovnik. Male promene u režimu ishrane pomoćiće vam da se zauvek otarasite alergija.
Nutricija
20:12h
Foto: Shutterstcok

Izbegavajte:

 

* Med
Iako često možete čuti da se upravo medom najbolje borite protiv alergija, najnovija istraživanja pokazuju suprotno. Med jeste zdrava namirnica, ali protivalergijskog dejstva nema. Ukoliko ste posebno alergični na polenske trave, izbegavajte med u širokom luku.

 

* Vino, pivo, suvo grožđe, beli hleb, kiseli krastavci, sirće, sir
Zaobilazite kombinaciju crnog vina ili piva sa nekom vrstom sira. Taj spoj kod vas može izazvati svrab, curenje iz nosa i izrazito rumenilo kože. Odreknite se i redovne upotrebe sirća i kiselih krastavaca, jer je hrana sa aditivima najveći neprijatelj prolećnih alergija. Zato su na tapetu i neke vrste sušenog voća, poput suvog grožđa, jer su zbog trajnosti začinjene sumpornim spojevima koji mogu izazvati alergijsku reakciju.

 

* Čaj od kamilice
Možda zvuči čudno da je jedna od najlekovitijih biljaka sveta na listi opasnosti po alergiju. Slažemo se da je kamilica preporučljiva kao dnevna doza protiv stresa i ima brojna lekovita svojstva, ali nema recept protiv alergija. Zato, ukoliko ne želite da vaše alergijske reakcije dodatno pogoršate, zaboravite na čaj od kamilice.

 


Unosite:
* Semenke
Ne samo što su toliko zarazne da već nakon prvog zalogaja ne može da prestanete da ih jedete, nego su semenke i odlični borci protiv alergija. Naime, one su bogate omega 3 masnim kiselinama koje ubijaju bakterije u vašem organizmu.

 

* Losos
Riba je odlična protivteža svim siptomima alergije. Najbolji od svih ribljih proizvoda je losos, koji je u vrhu najzdravijih namirnica po čovekovo zdravlje.

 

* Kozje mleko
Pored toga što podstiče brži razvoj metabolizma, kozje mleko smanjuje neugodne alergijske reakcije. Da je povratak prirodi najbolji način da se borite protiv raznih oboljenja dokazuje i činjenica da ovo mleko obiluje vitaminima i mineralima koji jačaju imunitet.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...