Zdrave alternative

Pobedite višak kilograma: Trikovi za manji unos ugljenih hidrata!

Hleb zamenite proteinskim namirnicama, a vodite računa i o tome da određeno voće i povrće treba izbegavati ako želite da osabite
Fitnes & Nutricija
09:22h
Pobedite višak kilograma: Trikovi za manji unos ugljenih hidrata!
Foto: Thinkstock

Kvalitetni ugljeni hidrati donose vašem organizmu potrebne hranljive materije, ali su i najveći krivac za višak kilograma sa kojima se bori većina žena.

Smršajte zdravo uz pomoć sezonskih namirnica! Više pročitajte OVDE.

Ako želite da smršate, trebalo bi da izbegavate ove ubice vitke linije, ali na pravilan način. Ne treba ih izbaciti u potpunosti, već prilagoditi količinu ugljenih hidrata koje unosite na dnevnom nivou i otarasićete se viška kilograma, a i celokupno zdravstveno stanje će se poboljšati.

Izbegavajte hleb

Ukoliko se borite sa kilogramima, čak i hleb napravljen od žitarica celog zrna nije baš preporučljiv. Na sendviče i keks zaboravite u potpunosti, a umesto toga jedite kelj, salatu, spanać ili neko drugo zeleno povrće. Ako volite začine i lepše ukuse salate, dodajte i svežu papriku i malo maslinovog ulja.

Kojih pet namirnica imaju više ugljenih hidrata od belog hleba, saznajte OVDE.

Ako vam je teško da se odreknete hleba za doručak, pokušajte da ga zamenite namirnicama koje obiluju proteinima, poput, kuvanih jaja, proteinskih šejkova ili jogurta bez mnogo masti.

Voće zamenite povrćem

Ali ne svako voće. Slobodno uživajte u sezonskom voću poput lubenice ili malina, ali imajte u vidu da banane, jabuke i grožđe sadrže dosta ugljenih hidrata i šećera, pa je njih najbolje zameniti celerom ili krastavcem.

Neke vrste povrća obiluju ugljenim hidratima

U borbi sa viškom kilograma pazite koju količinu graška, kukuruza, šargarepe i slatkog krompira unosite.

Patlidžan je odličan borac protiv raka i viška kilograma! Više saznajte OVDE.

Začini

Sveže začinsko bilje ne predstavlja opasnost, čak je i saveznik u mršavljenju, ali kečap, majonez i razni sosovi su riznica ugljenih hidrata, pa ih je poželjno zameniti zdravim alternativama. Osim začinskog bilja, možete uživati i u senfu, sirćetu, svežem soku limuna i paprici.

Piće

Većina kupovnih napitaka obiluje šećerima i ugljenim hidratima, ali ako baš ne možete da odolite da popijete po neko piće kad izađete, izaberite čisto alkoholno piće, poput votke sa mineralnom vodom ili limunom.

OVDE pročitajte sve o štetnosti gazirane mineralne vode.

Izbegavajte dezerte

U procesu mršavljenja, šećer je najveći neprijatelj, pa biste trebali da izbegavate slatkiše. Ukoliko vam se nakon večere javlja potreba za slatkišima, popijte šolju vrućeg čaja ili hladnog zelenog čaja sa bademovim mlekom.

Slobodno izvoljevajte

Ukoliko izlazite na večeru, nemojte se stideti da tražite od konobara da se hrana pripremi po vašoj želji. Na primer, tražite da vam umesto pomfrita donesu duplu porciju povrća ili da ribu pripreme bez prezli.

A dijetu sa tikvicama koja skida 6 kilograma za mesec dana, možete pročitati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs