Za vitak stas

Što ih više jedete, više mršavite: Namirnice sa negativnim kalorijskim bilansom!

Kada namirnica zahteva da telo potroši više kalorija u procesu varenja nego što varenjem dobije iz njih, telo je prisiljeno da troši rezerve iz nekih drugih rezervi kako bi imalo energije za normalno funkcionisanje
Nutricija 18.09.2014. - 09:52h Autor: dijeta.net
Foto: Thinkstock

Namirnice sa "negativnim kalorijskim bilansom", naravno, ne postoje. Ali, postoje namirnice, koje se upotrebljavaju svakodnevno, a koje u procesu varenja ispoljavaju efekat negativnog bilansa u telu.
Šta je, u stvari, negativan kalorijski bilans? Odgovor je jednostavan: kada namirnica zahteva da telo potroši više kalorija u procesu varenja nego što varenjem dobije iz njih. Znači, telo je prisiljeno da troši rezerve iz nekih drugih rezervi kako bi imalo energije za normalno funkcionisanje.

 

Kako da ne jedete na nervnoj bazi saznajte OVDE.

 

 

Koje su to namirnice sa negativnim kalorijskim bilansom?
To su namirnice sa niskim glikemijskin indeksom a visokim sadržajem vlakana, koje proizvode osećaj sitosti, tako da je želja za jelom znatno umanjena. Iz ovoga proizilazi zaključak da se jede ređe i zdravije, a da se, istovremeno, gube kilogrami.

 

Povrće, voće i lekovito bilje koje se nalazi na spisku namirnica sa negativnim kalorijskim bilanskom je izuzetno bogato vitaminima i mineralima. Ove namirnice poboljšavaju metabolizam i prozvodnju enzima i time aktiviraju sposobnost tela da troši salo.

 

Kako da unosite 100 kalorija manje po obroku pročitajte OVDE.

 

Povrće

koje se nalazi na ovom spisku je: asparagus, boranija, repe, prokelj, kupus, šargarepa, karfiol, celer, rotkve i rotkvice, krastavci, endivija, grašak, kineski kupus, praziluk, salata, cikorija, spanać, paradajz.
Voće: jabuka, kupina, brusnica, grejpfrut, limun i limeta, malina...
Začini i lekovito bilje koji se nalaze na ovom spisku su: cimet, karanfilić, anis, čili paprika, kajen, korijander, kumin, mirođija, seme morača, seme lana, vrtni kres, beli luk, đumbir, peršun, crni luk, seme salčice i potočarka.

 

Ove namirnice doprinose, između ostalog:
- Poboljšavanju metabolizma i potenciraju upotrebu skladištene masti;

 

- Povećavanju nivoa energije pojedinca;

 

- Stabilizovanju nivoa šećera u krvi, a time i stabilizovanju raspoloženja;

 

- Poboljšanju varenja i čišćenju debelog creva;

 

- Čišćenju jetre, čime je varenje masti efikasnije;

 

- Sprečavanju upala, a time poboljšavanju krvotoka;

 

- Smanjenju nivoa holesterola u krvi;

 

- Poboljšavanju umnih sposobnosti i koncentracije;

 

- Ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije;

 

- Doprinose dobrom snu;

 

- Podmlađivanju kože, daju snagu kosi i ojačavaju nokte;

 

- Ne sadrže mast, ne sadrže gluten i ako se pripreme kako valja vrlo su ukusne.

 

OVDE saznajte koja je najveća greška sa grčkom salatom koju pravimo kada smo na dijeti.

 

Važno: da bi došlo do značajnog gubitka težine neophodno je jesti od jednog do dva kilograma mešavine navedene hrane dnevno. Treba je jesti bez prerade, sok ne dolazi u obzir. Blendiranje je dozvoljeno pod uslovom da se hrana pojede odmah. Najbolje je nabaviti hranu od organskog proizvođača i jesti sirovo, ili blago opareno. Takođe, ove namirnice ne bi trebalo da se jedu sa hranom koja sadrži "prazne kalorije" jer tada se gubi efekat negativnog kalorijskog bilansa.

 

Kako izgleda dijeta sa grožđem saznajte OVDE.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...