Obratite pažnju

Ne ponavljajte je: Najveća greška sa grčkom salatom koju pravimo kada smo na dijeti!

Preterana upotreba maslinovog ulja je glavni krivac za veliku količinu kalorija kada spremate salatu, naročito grčku, inače zdravu mediteransku varijantu, smatra Džordžin Brenan, autorka knjige "Salata dana" i otkriva cake koje mogu da vam pomognu da vaše salate budu zdravije bez da izgube na ukusu
Fitnes & Nutricija
14:18h Autor:
Ne ponavljajte je: Najveća greška sa grčkom salatom koju pravimo kada smo na dijeti!
Foto: Shutterstock

Kada žele da smršaju ili samo da se hrane zdravije, ljudi se obično okreću salatama. I dok mnogi tokom raznih dijeta izbegavaju visokokalorične kremaste soseve zamenjujući ih zelenišem, postoji jedna često previđena greška koju mnogi čine kada pokušavaju da se zdravije hrane.

Naime, preterana upotreba maslinovog ulja je glavni krivac za veliku količinu kalorija kada spremate salatu, naročito grčku, inače zdravu mediteransku varijantu, smatra Džordžin Brenan, autorka knjige "Salata dana" (Salad of the Day), prenosi Huffington Post.

Kojih 5 zdravih namirnica sadrže više masti od krofne saznajte OVDE.

"Maslinovo ulje ima tako dobar ukus da je primamljiv da se koristi sa svim sastojcima - bilo da je u pitanju pečena paprika u maslinovom ulju, vinov list ili masline u maslinovom ulju", kaže Brenan. "To je najveća zamka", dodaje ova autorka.

Umesto da koristite toliko proizvoda na bazi ulja, Brenan nudi nekoliko ključnih zamena koji mogu da pomognu da vaše salate budu mnogo zdravije bez da izgube na ukusu:

- umesto tune u maslinovom ulju, koristite onu u vodi;

- umesto masnih pečenih crvenih paprika, koristite je svežu;

- umesto zelenih maslina u ulju, odaberite crne.

Brenan takođe predlaže da kada promešate svež paradajz, boraniju ili krastavac, preko toga dodate samo malo feta sira.

"Ne treba vam ogromna količina sira, samo mislite na umerene porcije", dodaje ona.

Manje porcije su nam slađe i u njima uživamo duže. OVDE saznajte više o tome.

Naravno, Džordžin nije za potpuno izbacivanje maslivonog ulja iz ishrane. Kada je u pitanju dodatak salati, ona se odlučuje za tek nekoliko kapi, što će biti dovoljno da spoji sve ukuse. Završite tako što ćete salatu začiniti origanom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs