Zdrave namirnice

Povrće sa snagom mesa: 6 namirnica bogatih proteinima

Svi koristimo ove namirnice ali za većinu njih ne znamo da sadrže proteine
Fitnes & Nutricija
16:56h Autor:
Povrće sa snagom mesa: 6 namirnica bogatih proteinima
Foto: Thinkstock

Postoji mnogo namirnica koje su poznate kao odliačan izvor proteina i koje sarže visok stepen hranljivosti. One sadrže aminokiseline i potrebno je da ih pravilno koristite kako biste dobili sve hranljive vrednosti iz njih. U danima posta izuzetno su dobra zamena za meso.

Grašak

Pola šolje graška sadrži tri i po grama proteina. Da biste napravili idealno balansiran obrok, spremite grašak sa pečurkama i paradajz sosom. Recept možete naći OVDE.

Spanać

Svi znamo da je odličan izvor gvožđa, ali pola šolje spanaća sadrži čak tri grama proteina. Iskoristite prve prolećne dane koje na pijacama nude obilje ovog zeleniša. Spremite ukusni tart koji će pored spanaća sadržati i sremuš. Recept možete naći OVDE.

Pečeni krompir

Za ovu namirnicu ste sigurno znali da sadrži proteine. On je najzdraviji kada ga spremite pod korom, u rerni. Ali isprobajte još neke recepte i spremite krompir pire sa paškanatom i belim lukom.

Brokoli

Ova namirnica je bogata vlaknima, ali i proteinima i to dva grama po porciji. Ukoliko se spremate za prolećnu dijetu savetujemo vam ovu oprobanu, od brokolija, a detalje možete da vidite OVDE.

Prokelj

Iako nije omiljena u ishrani ova namirnica sadrži dva grama proteina, vitamin K i kalijum. Pomaže u borbi protiv supstanci koje uzrokuju rak. Spada u veoma zdravu namirnicu, a od njega možete da pravite i salate i čorbe. Savršeni recept koji sadrži prokelj možete pronaći OVDE.

Kukuruz

Ko ne voli pečeni kukuruz, kuvani kukuruz ili kukuruz šećerac kao prilog mesu? Pored toga što je veoma ukusna namirnica, kukuruz je i bogat proteinima. Spremite sebi kukuruznu čorbu i osvežite svoju trpezu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs