Za vitak stas

Dijeta doktora Orniša: Za tri meseca 12 kilograma manje i bolje zdravlje srca!

Za razliku od prolaznih dijetetskih trendova, mnogi lekari i i nutricionisti preporučuju baš ovu dijetu osobama koje žele da smršaju i onima koji imaju srčanih problema
Fitnes & Nutricija
15:20h Autor:
Dijeta doktora Orniša: Za tri meseca 12 kilograma manje i bolje zdravlje srca!
Foto: Shutterstock

Ova sjajna zdravstvena dijeta pomoći će vam i da izgubite kilograme, ali i da povratite/održite dobro zdravlje pre svega srca, a onda čitavog tela.

Doktor Din Orniš, predsednik i osnivač neprofitabilnog instituta za istraživanja u oblasti preventivne medicine, smatrao se revolucionarom još početkom devedesetih godina, kada je izneo dokaze da dijeta koja je u svojoj osnovi vegetarijanska, može da smanji simptome srčanih bolesti. Kao dodatak, Orniš i njegov istraživački tim su dokazali da vegetarijanska ishrana, u spoju sa fizičkim vežbama, može značajno da smanji stres i pomogne ljudima da smršaju. Od tog momenta Orniševa dijeta je postala opšte prihvaćena i privukla je uvažene sledbenike, pa čak i tadašnjeg predsednika Bila Klintona. Za razliku od prolaznih dijetetskih trendova, mnogi lekari i i nutricionisti preporučuju baš ovu dijetu osobama koje žele da smršaju i onima koji imaju srčanih problema.

Kako da smršate pomoću dijete sa grožđem saznajte OVDE.

Popularnost ove dijete velikim delom je bazirana na vidnim rezultatima. Jedno istraživanje je pokazalo da su korisnici Orniševe dijete u proseku izgubili 12 kilograma u periodu od 3 meseca, i da je i nakon pet godina, većina njih uspela da zadrži novostečenu kilažu.

"Malo je drugih dijetetskih sistema koji su uspeli da postignu ovakav uspeh", tvrdi Suzan Viner, nutricionista iz Njujorka.

Uprkos svemu rečenom u prilog, Orniševa dijeta je pokazala i svoju lošu stranu: nekim ljudima je teško da je prate, pogotovu u dužem vremenskom periodu. Ova popularna dijeta je u svojoj suštini veganska dijeta, tvrdi Vinerova, i ljudima je teško da izbegavaju sve vrste mesa, ribu i žumanca. Takođe Vinerova kaže da je ova dijeta ekstremno siromašna u mastima svih vrsta, a upravo mast doprinosi boljem ukusu hrane i drži ljude duže sitim.

Kako izgleda jelovnik Žizel Bundšen pročitajte OVDE.

Šta je Orniševa dijeta

Da bi neko sprovodio Orniševu dijetu nepohodno je:

- jesti sve vrste zrnevlja, mahunarke, voće i povrće do mere dok se čovek ne oseća sitim;

- jesti mlečne proizvode koji sadrže male količine ili ne sadrže uopšte masti, kao što su mleko, sir i jogurt, u umerenim količinama. Samo deset odsto kalorija treba da dolazi iz masti;

- izbegavati meso svih vrsta, ulje i proizvode koji sadrže ulje uključujući avokado, masline, orahe, semenke, mlečne proizvode sa visokom koncentracijom masti i šećer;

- baviti se telesnim vežbanjem pet puta nedeljno u trajanju od 30 minutra ili tri puta nedeljno u trajanju od 60 minuta;

- držati stres pod kontrolom uz pomoć joge, meditacije ili u društvu dragih i voljenih;

- odbaciti nezdrave navike kao što su preterano konzumiranje cigareta i alkohola;

- jesti manje obroke, ali ih jesti češće. Treba voditi računa da se ne prejeda, zato treba jesti češće.

OVDE saznajte kako izgleda hrono dijeta.

Kako funkcioniše Orniševa dijeta

Orniševa dijeta za gubitak kilograma i održavanje srca zdravim, bazira se na unosu manje kalorija i materija koje su štetne po srce.

"U masti se nalazi dva puta veća količina kalorija nego u šećerima", objašnjava Vinerova. "Masti imaju devet kalorija po gramu, dok šećeri i proteini imaju samo četiri, tako da ako umanjite unos masti umanjćete i unos kalorija. Takođe je teško prejesti se ako vam se ishrana sastoji od svežeg voća, povrća i žitarica."

Plan dijete preporučuje i redovno telesno vežbanje, što doprinosi gubljenju kilograma i poboljšava protok krvi. Smanjenje stresa čini ljude srećnijim i manje sklonim jedenju zbog frustracije i besa.

Primer Orniševe dijete

Doručak: punozrne žitarice sa jogurtom koji sadrži malu količinu mlečne masti i sok od pomorandže.Ručak: pečeni krompir punjen nemasnim sirom sa spanaćem i brokolijem, krompir salata sa bezmasnim prelivom ili zelena salata i sveže voće.Večera: hleb sa paradajzom i kaparom, testenine sa povrćem, voće za desert.Dnevna pića: voda, čaj, kafa, nemasno mleko i sokovi.

Maraja Keri je ljubičastom dijetom skinula 32 kilograma nakon porođaja, a kakav plan ishrane ona podrazumeva pročitajte OVDE.

Dobre strane Orniševe dijete:"Veliki plus za Ornišev program je da ćete dobiti količinu voća, povrća i vlakana preporučenu za odraslog čoveka na osnovu USDA preporuka iz 2010." tvrdi Vinerova.

Većina preporučenih obroka sadrži male količine natrijuma što je dobro za većinu odraslih osoba. Umanjićete unos neprerađenih šećera, prerađenih šećera i alkohola. Ove materije ne doprinose ishrani i često zauzimaju mesto materijama koje su potrebne za gubitak težine i sprečavanje bolesti. Zato što jedete hranu koja ima malo kiseline i mnogo minerala ova dijeta poboljšava stanje kostiju i sprečava osteoporozu. Redovno fizičko vežbanje poboljšava rad srca i pomaže pri kontroli hroničnih stanja.

Loše strane Orniševe dijete:Dijeta sadrži male količine masti pa ju je teško sprovoditi na duže staze. Orniševa dijeta ograničuje količinu neslanih oraha i semenki koje se jedu. Orasi i semenke sadrže omega-3 masnu kiselinu koja poboljšava stanje krvnih sudova. Takođe se mora napomenuti da neslani orasi i njihovi puteri, u umerenim količinama, poboljšavaju kvalitet obroka i doprinose osećaju sitosti, ali se moraju oprezno koristiti. Ako se obroci ne planiraju dobro, može doći do nedosatka kalorija, vitamina B12 i gvožđa. Vitamini i minerali su neophodni za pravilan ćelijski metabolizam. Zato što se ne konzumira meso i slatkiši može biti teško održavanje dijetetskog plana na duže staze.

Koja je omiljena dijeta Katrin Denev saznajte OVDE.

Kratkoročno i dugoročno dejstvo Orniševe dijete:Velike su šanse da izgubite kilograme ako se pridržavate Orniševe dijete, smanjićete unos masti i ješćete više voća i povrća.

"Kada se pridržavate Orniševe dijete možete izgubiti kilograme u kratkom roku, ali ćete biti gladniji zato što unosite manje masti nego pre početka dijete", kaže Vinerova.Možete da poboljšate stanje srca putem Orniševe dijete. Testovi su pokazali da ovaj tip dijete smanjuje ili onemogućava nastanak srčanih problema čak i kod pacijanata koji su duže vremena bolesni, kaže Vinerova.Uprkos svemu, mora se voditi računa ako se dijeta dugoročno primenjuje.

"Posavetujte se sa doktorom pre primene ove dijete", kaže Vinerova. "Mala deca, tinejdžeri, trudnice i dojilje ne bi trebalo da drže ovu dijetu zato što sadrži male količine masti, vitamina B12 i gvožđa."

S obzirom to da ne postoji određeni zacrtani plan koliko namirnica morate uneti dnevno i u kojim količinama, na vama je da sami krojite plan ishrane.

A koji je najzdraviji doručak za mršavljenje pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs