Korisno znati

Kombinacije hrane loše po zdravlje: Kada i kako jesti voće, povrće, meso, piti vodu?

Kombinacija hrane i tečnosti nije za pohvalu, zato je prava stvar piti tečnost 10 minuta pre jela ili sat posle. Saznajte koje još namirnice nisu dobar par i zašto
Fitnes & Nutricija
11:44h Autor:
Kombinacije hrane loše po zdravlje: Kada i kako jesti voće, povrće, meso, piti vodu?
Foto: Shutterstock

Od lekara nutricionista do sportista i velikog dela ljudske populacije koja ima problema sa varenjem, umorom, glavoboljama, lošim zadahom, zatvorom, kolitisom (neke statistike kažu čak trećina Evropljana!), svi nekoliko godina unazad govore o kombinaciji hrane. Koje namirnice nikako nisu dobar par i zašto?

Recimo da u istom tanjiru servirate račiće i ananas. Ukusno je, a još lepše na oko, ali je izuzetno "teška" kombinacija. Račići se dugo vare, tri ili četiri sata, dok je za varenje ananasa ljudskom organizmu potrebno pola sata. Kada ih unesete zajedno, račići ometaju varenje voća i ono "stoji" u želucu duže nego što bi ako biste ga pojeli samostalno. Kao rezultat dobijete truljenje i fermentaciju i, logično, gasove usled ovakvih hemijskih procesa, pa i nadimanje.

Ukoliko podižete hranu sa poda, OVDE pročitajte koliko je vremena bakterijama potrebno da dospeju na hranu.

Problem u kombinaciji hrane je različito vreme neophodno da bi se različite namirnice svarile. Voću za varenje treba pola sata do sat. Povrću i žitaricama sat do dva. Barenom mesu i ribi najmanje tri ili četiri sata, dok neke školjke ljudsko telo svari za tek osam sati.

Problem ne staje kod pomenutih gasova i nadimanja. Iz onog ananasa kojeg ste pojeli sa školjkama telo ne može da uzme sve hranljive materije, jer on praktično truli u želudcu ili crevima. Oni gasovi koji nastaju zbog fermentacije su otrovni, neki lekari kažu često kancerogeni, i telu je potrebno mnogo više energije za čišćenje. Sasvim su onda očekivani osećaji umora, razdražljivosti sa niskim pragom tolerancije, glavobolja, visok krvni pritisak, zatvor, zadah iz usta, različite upale (sve to naročito izraženo ako duži vremenski period jedete ovakve kombinacije hrane).

Nutricionista Tara Alder svakako misli da svako treba da osluškuje svoje telo i da svaki čovek ima svoje specifičnosti kad je varenje hrane u pitanju. Ali, misli i da svako treba bar da proba da jede dobre kombinacije hrane kao jedini način da sazna šta prija, a šta ne. Dugoodišnjim režimom i navikama u jelu ne možete ni znati da li biste se bolje osećali ako biste probali nešto drugačije.

OVDE pogledajte šta jede najstarija žena na svetu. Ima 116 godina!

Tako da ne treba jesti u kombinaciji:

Voće sa drugim namirnicama. Brže se vari od ostale hrane (mesa, povrća, žitarica) koje ometaju varenje ovi slatkih namirnica što dovodi do fermentacije i truljenja. Voće je puno šećera (pogotovo sezonsko koje prirodno zri) i nije ga lako svariti zato ga uvek jedite samostalno. Neki nutricionisti čak savetuju i da se ne kombinuju različite vrste. Voćne salate tako nisu srećan izbor.

Životinjski protein sa skrobom.

Meso u kombinaciji sa hlebom ili testeninom ima "prednost" u varenju i duže se vari, tako da će hleb ili testenina truliti, što dovodi do gasova, nadimanja, umora, glavobolja. Problem su tradicionalne kuhinje koje su uglavnom bazirane na ovakvoj kombinaciji (musake, pilavi, sarme, punjene paprike, lazanje sa mesom, pice, istočnjačka jela sa pirinčem, suši...)

Masline i hleb, tunjevina sa majonezom, meso prženo na ulju. Loša su kombinacija masti (ulja) i proteini. Masti i ulja za varenje pokreću žuč i kada se kombinuju sa drugim namirnicama (povrćem punim skroba (krompir), mesom, ribom pre svega) usporavaju njihovo varenje. Rešenje su male količine masti i ulja i kombinacija sa svežim povrćem.

OVDE pročitajte koja jela kradu energiju.

Kombinacija tečnosti i hrane nije za pohvalu. Vodi treba 10 minuta da "prođe" kroz organizam, soku 15-30 minuta i ometaju varenje namirnica jer "razblažuju" enzime neophodne za varenje. Zato je prava stvar piti tečnost 10 minuta pre jela ili sat posle.

Dva ili više bogata izvora proteina. Tako da su kombinacije meso i jaja ili jogurt i badem ili riba i orah izuzetno zahtevne za varenje, opterećuju organe, traže mnogo energije (pa ne iznenađuje umor posle ovakvih obroka). Preporuka je da, ako vam već treba visokoproteinski obrok, jedete jednu vrstu mesa ili ribe, a ostatak neka bude brokoli, luk, karfiol. I, kada jedete meso, neka ono bude poslednji deo obroka jer su tada enzimi u "piku rada". Obrok počnite sa lakim povrćem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs