Poput leka

Zašto su ljute papričice toliko zdrave: Smanjuju rizik od raka, uklanjaju toksine, dobre su za astmu

Kapsaicin iz ljutih papričica podstiče oslobađanje endorfina, hemikalije koja popravlja raspoloženje, a istraživanja su pokazala da vitamin C, folna kiselina i beta karoten iz čilija smanjuju rizik od raka debelog creva
Nutricija 08.09.2014. - 19:39h

Dok neki uživaju u začinjenoj hrani, drugi se trude da je zaobilaze u što širem luku. Pored toga što su odličan dodatak mnogim jelima, ljute papričice su veoma zdrave. Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da ih češće jedete.

 

- Ljute papričice sadrže vitamine A, B i C i minerale kao što su bakar, folat, kalijum, mangan.

 

- Odličan su izbor za one koji žele da dobiju na težini jer povećavaju apetit.

 

- Čili sadrži antioksidas beta-karotenoid koji uništava slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija. Ovi antioksidansi sprečavaju i nagomilavanje holesterola koji može da uzrokuje probleme sa srcem.

 

- Prema rezultatima nekih studija, papričice su dobar izbor za astmatičare, jer raščišćavaju disajne puteve.

 

- Ljute papričice su poznate po tome da uklanjaju toksine iz organizma.

 

- Stručnjaci tvrde da čili pomaže u borbi protiv infekcija pumpanjem sveže krvi u telu i vodeći je prema inficiranom području.

 

- Istraživanja su pokazala da vitamin C, folna kiselina i beta karoten iz čilija smanjuju rizik od raka debelog creva.

 

- Kapsaicin iz ljutih papričica podstiče oslobađanje endorfina, hemikalije koja popravlja raspoloženje.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...