Jednostavno je

Nutricionisti savetuju: Šta je presudno za dobijanje i održavanje željene kilaže!

Umesto brojanja kalorija, neka vas vodi zdrav razum kad stavljate hranu na tanjir i određujete svoju porciju
Fitnes & Nutricija
03:18h Autor:
Nutricionisti savetuju: Šta je presudno za dobijanje i održavanje željene kilaže!
Foto: Shutterstcok

Novi saveti nutricionista govore da za smanjivanje ili održavanje postignute telesne težine nije presudan razmer masnoća, ugljenih hidrata i belančevina, nego ukupna kalorijska vrednost namirnica.

Dobra vest: nije neophodno brojati kalorije, važno je znati da postoje. Zašto ne? Zato što je to gotovo nemoguće, kako je pokazalo i istraživanje u kojem je čak i grupa nutricionista gotovo za polovinu pogrešno procenila broj kalorija u jednom obroku! Umesto brojanja, neka vas vodi zdrav razum kad stavljate hranu na tanjir i određujete svoju porciju...

OVDE saznajte kako da napravite eliksir zdravlja i lepote koji sagoreva kalorije.

Da biste održali telesnu težinu, zaista morate biti kritični i ne pojesti sve što vam se stavi na tanjir. Uvek možete naručiti dodatnu porciju salate ako ste još uvek gladni. A ako ste u restoranu brze hrane, naručite dečju porciju koja je, usput rečeno, šezdesetih godina bila porcija za odrasle. Kod kuće ne držite zalihe hrane kao da će "sutra buknuti rat". Posebno su "opasna" porodična pakovanja, iz kojih ćete uvek pojesti više jer jednostavno ne primjećujete koliko hrane nedostaje u pakovanju. Dakle, manja pakovanja su zdraviji izbor. Ne možete da odolite da kupite povoljno? U tom slučaju, čim dođete kući, podelite velika pakovanja u više manjih, "razumnih" porcija.

Ona nije želela da zakorači u tridesetu bez iskustva u ljubavi - OVDE saznajte kako je Hezel smršala 80 kg i našla dečka!

Znate li razliku između obroka i porcije?

Porcija je definisana kao standardna jedinica mere, poput recimo 1/2 šolje kuvanog povrća. Obrok je jednostavno sve ono što je na tanjiru, a obično je to puno više od jedne porcije.

Tajna zdravlja je u napitku od đumbira - OVDE saznajte kako da ga napravite!

Na primer, preporučuje se da prosečna žena pojede dve porcije od po 90 g piletine dnevno, a svaka odgovara veličini jednog špila karata. Uobičajeni sendvič s piletinom u restoranu obično sadrži dodatnih 150 g. Razlog: restorani mame goste većim porcijama.

Trik je u tome

da istrenirate svoju sposobnost posmatranja hrane te da naučite da uživate u ukusu a ne u količini. Pre negoli počnete uživati u šnicli, upitajte se: "Je li mi sve ovo potrebno?" Ako zaključite da je previše, jednostavno pojedite pola a ostatak ostavite (ili odnesite svom kućnom ljubimcu).

Kopirajte zdrav i zelen život Madlin Šou - OVDE saznajte njene recepte za detoksikaciju!

Dobra vest: vrlo je jednostavno pojesti dnevno preporučenu količinu voća i povrća. Devet porcija dnevno je količina koja približno odgovara količini od 5 šolja. Možda vam to zvuči kao pretežak zadatak, sve dok ne shvatite da salata koju vam posluže kao predjelo u restoranu već pokriva polovinu ukupne količine tih porcija. Šolja supe od povrća sadrži tri porcije, a šolja zrna grožđa jednu porciju. Jedna jabuka je još jedna porcija. Pola šolje soka od narandže još jedna. Nije li jednostavno? Treba samo pokušati!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs