Nemojte ići u krajnost

Pronađite sredinu: Evo zašto ne treba izbaciti šećer u potpunosti

Biomolekularni naučnici savetuju da nam je potrebna raznovrsnost u ishrani, a ne da prestanemo da uživamo u omiljenim jelima
Fitnes & Nutricija
23:38h Autor:
Pronađite sredinu: Evo zašto ne treba izbaciti šećer u potpunosti
Foto: Shutterstock

Iako su Ujedinjene Nacije upozorile da je šećer novi duvan”, obzirom da uzrokuje problem gojaznosti, potpuno izbacivanje unosa šećera nikako nije dobro za vas.

Naučnici su nedavno dijetu bez šećera uvrstili u listu dijeta koje su pravo gubljenje vremena, a pri tom su i potencijalno opasne, piše Dejli mejl.

Kako šećer pomaže da se oslobodite štucanja, pročitajte OVDE.

Oni koji su na dijeti mogu se odreći šećera iz jogurta, gotovih jela, dezerta i biskvita, ali gotovo da je nemoguće uopšte ne koristiti šećer.

„Potpuno izbacivanje šećera iz vašeg programa ishrane teško je postići“, tvrdi biohemičar Lija Ficsimons, koja čak upozorava da ovako drastičan pristup može biti fatalan.

Voće, povrće, mlečni proizvodi i mlečne prerađevine, jaja, alkohol i orasi, proizvodi su koji sadrže šećer, tako da bi vam bilo jako teško da ga se potpuno odreknete. A ako to i uradite ostaje vam da jedete samo meso i masti, što sigurno nije zdravo“, kaže ona.

Popularna dijeta bez šećera jedna je od pet koju su dijetetičari i biohemičari osporili, a među njima nalazi se i takozvana „paleo dijeta“. Ova dijeta smatra da pošto smo evoluirali hraneći se ograničenim količinama hrane, sada treba da se vratimo našim evolutivnim korenima i jedemo bobice, povrće i sušeno meso.

A kojih deset namirnica deluju opuštajuće i oslobađaju od stresa, saznajte OVDE.

Odbačene su i dijete koje tvrde da selektivno utiču na smanjenje delova tela zahvaljujući uticaju na hormone, kao i pića koja služe za zamenu obroka.

Biomolekularni naučnici savetuju da nam je potrebna raznovrsnost u ishrani, a ne da prestanemo da uživamo u omiljenoj hrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs