Najbolji plodovi

Kako da izaberete najbolji paradajz: Uključite sva čula

Većina voća za masovnu proizvodnju se bere nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da bi se ubrzali ti prirodni procesi po dolasku u prodavnicu. Evo kako da naučite da prepoznate kvalitetne plodove
Fitnes & Nutricija
15:18h Autor:
Kako da izaberete najbolji paradajz: Uključite sva čula

Paradajz je odličan prirodan izvor vitamina C, a sadrži i znatne količine elemenata B kompleksa. Redovnom konzumacijom ovoga voća dobićete dovoljne količine kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa.

Kako da paradajz dijetom skinete 3 kilograma za 5 dana pročitajte OVDE.

Zato je važno da znate kako da prepoznate sveže i domaće uzgojene plodove. Većina voća za masovnu proizvodnju se bere nezrela kako bi mogla da izdrži prevoz i distribuciju po udaljenim mestima, a potom se hemijski tretira da bi se ubrzali ti prirodni procesi po dolasku u prodavnicu. Uključite sva čula i naučite da prepoznate kvalitetne plodove.

1. Neoštećena crvena koža ploda

Ako paradajz ima jaku crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i pukotina, verovatno je reč o svežem plodu. Svetla boja kože upućuje na nezreli plod, koji ima pretvrdu strukturu i nedefinisan ukus. Čuvajte se i paradajza s tamnim delovima, jer je ovde reč o plodu koji je počeo da truli.

Paradajz pomaže u prevenciji raka. Više o tome saznajte OVDE.

2. Pomirišite ih

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite njegovu stabljiku. Ako osetite jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, izabrali ste dobar plod. Nedostatak mirisa upućuje i na manjak ukusa u plodu, pa takav paradajz možete da kupite samo za ukras.

3. Stisnite ih

Zreo i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje kada ga pipnete: on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrd za sečenje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je reč o paradajzu koji će vrlo brzo da se pokvari.

Kako izgleda dijeta prema horoskopu pročitajte OVDE.

4. Kupite samo ono što možete da dodirnete

Izbegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete da pogledate, pomirišete i opipate. Ne preporučuje se ni kupovina na štandovima gde vam nije dozvoljeno da proverite kvalitet ploda svojim čulima.

5. Pravilno ih čuvajte

Ako želite ukusan plod, kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji ukus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u frižider ih stavite samo ako planirate da ih termički obradite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs