10 korisnih saveta

Boli vas grlo? Ovo su najbolji načini da pobedite upalu!

Osim lekova koji ublažavaju upalu i natečenost grla, mogu vam pomoći so i mlaka voda, tečnost, sirupi, pileća supa i još nekoliko brzih načina izlečenja
Lepi & Zdravi
12:18h Autor:
Boli vas grlo? Ovo su najbolji načini da pobedite upalu!
Foto: Shutterstock

Ukoliko osećate simptome prehlade, krenite na vreme da se lečite. Pred vama je 10 korisnih saveta koji mogu biti vaši saveznici u borbi sa upaljenim grlom.

1. LekoviJedan od najbržih načina je da odmah uzmete nešto od preparata koji ublažavaju upalu, natečenost i nadraženost, pa grlo manje boli.

2. So i vodaČim osetite peckanje i nadraženost u grlu, uzmite malo mlake vode sa običnom soli, pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan, jer na taj način uništavate bakterije. Lekari obično preporučaju mešavinu od jedne čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja vodu ispljunite, a ako vam je ukus preslan, stavite malo meda.

3. Pastile za grlo i sprejeviRazne pastile za grlo odmah će vam olakšati bol jer cuclanjem stimulišete i veću proizvodnju pljuvačke, pa će celo područje biti manje suvo. U apoteci možete da odaberete razne vrste, poput onih sa C vitaminom ili medom, kao i korisnim biljkama. Takođe, mogu da vam posluže i sprejevi koji imaju slične sastojke, ali i antiseptičko dejstvo.

4. SirupAko ste pomalo počeli i da kašljucate, obavezno kupite sirup jer ćete tako sprečiti dalje širenje prehlade, ali i olakšati sebi radni dan.

5. Pijte puno tečnostiKao i kod svake prehlade, vrlo je bitno da konstantno pijete čaj ili vodu, kako ne biste dehidrirali. Tečnost će ispirati bolno grlo, pa ćete se bolje osećati. Dobro će vam doći i domaća supa. Da li pijete dovoljno, znaćete po tome što je urin svetle boje i bez mirisa.

6. Vrste čajaBirajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet poput zelenog, crnog i belog, ali pripazite da ne bude vruć.

7. Pileća supaTopla supa će vam i te kako pomoći, pa je jedite kad god ste u prilici. Ako se pitate zašto baš supa, odgovor je jednostavan – natrijum u supi deluje protivupalno, a njena toplina olakšava bol. Osim toga, bolno grlo može biti još gore kada gutate hranu, a supu sa usitnjenim povrćem lako možete i da pijete.

8. OdmorIako ovo nije neki brz način izlečenja, jako je važan i bilo bi dobro da se što više odmarate. Tako ćete se lakše izboriti sa infekcijom i dati telu potrebnu energiju. Većina upala grla izazvana je virusom, pa će odmor pomoći da što pre ozdravite.

9. AntibiotikAko je jaka grlobolja u pitanju, svakako posetite lekara jer je moguće da imate bakteriju koja se može izlečiti samo antibiotikom. Ništa nemojte da preduzimate pre nego što uradite bris grla, jer uzimanje antibiotika kod virusa neće imati efekta, pa radije budite sigurni u bakteriju.

10. IshranaHrana je, takođe, bitna stavka u izlečenju, pa izbegavajte nezdravo i uzimajte što više voća i povrća. Možete da napravite i limunadu sa malo meda jer ćete tako jačati imunitet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

GrloUpalabol