Pokrenite se

Uzmite zdravlje u svoje ruke: Samo jedna vežba dnevno znatno umanjuje rizik od raka dojke!

Studija kojom je obuhvaćeno 60 hiljada ispitanica, pokazala je da četiri sata umerenog vežbanja nedeljno može da snizi rizik od karcinoma dojke za 10 odsto
Medicina
15:14h Autor:
Uzmite zdravlje u svoje ruke: Samo jedna vežba dnevno znatno umanjuje rizik od raka dojke!
Foto: Thinkstock

Svima je poznato da je fizička aktivnost vrlo važna za zdravlje ljudi. Ali, to ne mora biti nikakav naporan, višesatni trening koji će vas iscrpeti.

Dovoljno je da se malo potrudite i pokrenete, pa će se to i te kako odraziti na vaš organizam u pozitivnom smislu.

Naime, studija kojom je obuhvaćeno 60 hiljada ispitanica, pokazala je da četiri sata umerenog vežbanja nedeljno može da snizi rizik od karcinoma dojke za 10 odsto.

OVDE pročitajte koje simptome raka kod žena nikako ne smete ignorisati.

Dva važna podatka do kojih je došao istraživački tim dr Anje Furnije, iz Centra za epidemiološka istraživanja i javno zdravlje na Institutu "Gistav Rusi" u Francuskoj, potvrđuju izuzetnu važnost fizičkog vežbanja za žene.

Prvo, čak i najjednostavnija vežba kakva je šetnja i to u sasvim prihvatljivom obimu - pola sata dnevno - drastično smanjuje rizik od raka dojke. Drugo, ovakva aktivnost ima blagotvorno dejstvo pod uslovom da se praktikuje redovno, jer čim se sa vežbom prekine, rizik od karcinoma se povećava.

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 60 hiljada žena čije je zdravlje kontrolisano punih osam godina. Pregledane su svake druge godine i utvrđeno je da su one žene koje su šetale bar pola sata dnevno smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke za 10 odsto. S prekidom šetnji, rizik se povećavao za 16 odsto.

Kojih 6 stvari vas stalno sputavaju da vežbate, saznajte OVDE.

Važno je napomenuti da su istraživanjem obuhvaćene one žene koje su ušle u period menopauze, što znači da bi valjalo naviknuti na ove šetnje ranije u životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs