Vredi probati

Moćne namirnice koje sprečavaju rak: Ubacite kurkumu, pečurke i zeleni čaj u svakodnevnu ishranu!

Obogatite svojhu ishranu ovim odličnim antikancerogenim namirnicama i možete smanjiti rizik od malignih oboljenja
Nutricija 27.08.2014. - 21:00h Autor: zena.hr
Foto: Shutterstock

Da li ste znali kako se od nekih oblika karcinoma ipak možete zaštiti redovnim uzimanjem antikancerogene hrane i dodataka ishrani za koje je naučno dokazano da ometaju rast i širenje ćelija raka?

 

Donosimo listu šest moćnih antikancerogena koje možete odmah uključiti u svoju svakodnevnu ishranu kako biste delovali preventivno na nastanak zloćudnih bolesti.

 

OVDE saznajte kako da napravite ukusni smuti koji sprečava rak, upale i osteoporozu!

 

Kurkuma – žuti začin štiti od zloćudnih bolesti

 

Kurkuma je jedan od najmoćnijih, nama dostupnih, začina koji deluje antikancerogeno. Među favoritima u azijskoj i indijskoj kuhinji, za aktivni sastojak kurkumin naučno je dokazano kako, ne samo da štiti telo od razvoja karcinoma, već ima i delovanje na već prisutne ćelije karcinoma.

 

Istraživanje provedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna kašičica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo.

 

Doktorka Merina Entoni sa Univerziteta u Indiji objašnjava kako kurkuma takođe inhibira imitirajući uticaj estrogena kod ostatka pesticida na voću, povrću, u kondenzovanom mleku, u vodi i ostaloj hrani, a dugotrajnije izlaganje pesticidima je jedan od najpoznatijih uzroka nastanka raka u današnje vreme.

 

A kako da potpuno očistite pesticide sa voća i povrća, saznajte OVDE.

 

I kupusnjače štite

 

Za povrće bogato glukozinolatima, koji sadrže sumporne antioksidanse naučno je dokazano da deluje preventivno. Opsežna istraživanja provedena na Linus Poling Institutu (LPI) u Oregonu, pokazuju kako su kupusnjače (kelj, kupus, kelj, keleraba, karfiol, brokoli, bela repa, rotkva..) bogate jedinstvenim, biološki aktivnim materijama koje zajednički deluju na uklanjanje karcinogena iz tela, pre nego što imaju priliku da oštete DNK.

 

Prema LPI, većina od 87 objavljenih istraživanja sprovedenih pre 1996. godine potvrdila je kako uzimanje kupusnjača smanjuje rizik od pojave raka, a posebno pozitivno deluje na karcinome pluća i probavnog trakta.

 

OVDE otkrijte sve blagodeti brokolija po ljudski organizam!

 

Zeleni čaj je moćan antioksidans

 

Zeleni čaj, bogat antioksidansima polifenolima, izvrstan je antikancerogeni napitak, za koji je naučno dokazano kako ciljano deluje na ćelije raka, sprečavajući njihov razvoj i širenje. Preciznije, zeleni čaj sadrži EGCG (epigalokatehin galat), snažnu antioksidativnu materiju koja zaustavlja enzim DHFR (dihidrofolat reduktazu) na koji inače deluju antikancerogeni lekovi.

 

Kako zeleni čaj brzinski vraća energiju, saznajte OVDE.

 

Kao i kod pečuraka, na tržištu postoje različite vrste zelenog čaja, uključujući japansku Maču i Senču ten eke kineske vrste čajeva. Svaki od njih ima jedinstveni sastav koji poseduje jedinstvene antikancerogene materije, a istraživanja su pokazala kako vrsta Chinese LongJing ima najviši sadržaj katehina. Među ostalim vrstama zelenog čaja japanska Mača i Senča takođe imaju vrlo visok procenat EGCG-a i drugih katehina.

 

Alicin iz belog luka je antikancerogena materija

 

Beli luk sadrži vrlo jaku antikancerogenu materiju poznatu kao alicin koja ciljano uništava maligne ćelije, dok zdrave ćelije ostavlja netaknute.

 

U Njujorku su 2003. godine naučnici s Naučnog intituta Vajsman ustanovili kako je unošenje alicina injekcijama u krvotok osoba obolelih od karcinoma delotvorno u borbi protiv ćelija raka i to bez neželjenih posledica, dok druga istraživanja potvrđuju kako zdravi ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od razvoja karcinoma.

 

OVDE preuzmite recept za napitak od belog luka protiv holesterola!

 

Beli luk sadrži i dialil sulfid, još jednu vrlo važnu materiju koja uništava ćelije raka. Nakon istraživanja sprovedenog 1995. godine koje je prvo pokazalo kako dialil sulfid deluje na usporavanje rasta ćelija karcinoma dojke, naučnici s Novog Zelanda nekoliko godina kasnije potvrdili su kako ista materija u crevima podstiče proizvodnju enzima koji sprečava rast i razvoj ćelija raka probavnog trakta i creva.

 

Pokrenite metabolizam pomoću zdravih napitaka! Recepte možete pronaći OVDE.

 

Lekovite pečurke već vekovima u tradicionalnoj kineskoj medicini

 

Lekovite pečurke se već vekovima koriste u drevnoj kineskoj medicini, budući da sadrže jedinstvena antivirusna, antimikrobna, protivupalna kao i antikancerogena svojstva. U današnje vreme, pečurke i dalje imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja i borbi protiv bolesti, jer mnogobrojna istraživanja potvrđuju da pečurke imaju ključnu ulogu u pokretanju apoptoze, odnosno ubijanja ćelija raka.

 

Istraživanje objavljeno 2005. godine objašnjava kako pečurke Kordiceps, Maitake i Rejši i neke druge lekovite gljive sadrže jedinstvena antikancerogena svojstva, kao i druge pozitivne uticaje na zdravlje. Podvrste pečuraka Šitake, kao i pečurka Čaga, takođe su vrlo delotvorne u borbi protiv raka.

 

Vitamin D ima važnu ulogu u sprečavanju karcinoma

 

Poznato je puno pozitivnih učinaka vitamina D na zdravlje, ali ovaj vrlo važan vitamin ima zančajnu ulogu u lečenju i prevenciji karcinoma. Tokom godina je sprovedeno na hiljade istraživanja povezanih s vitaminom D, od kojih je većina proučavala ulogu vitamina D u lečenju raka. Brojne studije pokazuju kako redovno izlaganje sunčevom svetlu ili dodaci ishrani vitamina D3 mogu pomoći u sprečavanju karcinoma dojke, debelog creva ili rektuma, ali i drugih oblika raka.

 

OVDE saznajte zašto je vitamin D odličan za vaše zdravlje!

 

Jedno istraživanje je pokazalo kako uzimanje 1,100 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno vitamina D3 zajedno s 1,450 miligrama po danu /mg/dan) kalcijuma može smanjiti za 77% sve oblike raka.Još neka vrlo delotvorna hrana koja deluje antikancerogeno je: batat, đumbir, probiotici, luk, ulje origana, kajenski biber, vitamin C i kokosovo ulje.

 

A koje namirnice imaju više vitamina C od pomorandže, saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs