Zdravije alternative

Uživajte u ukusnoj hrani bez nepotrebnih masnoća: Napravite zdraviju zapršku!

Da biste uživali u ukusu omiljene, začinjene hrane, nema potrebe da u organizam unosite suvišne masnoće - pripremite zapršku na mnogo zdraviji način
Fitnes & Nutricija
13:40h
Uživajte u ukusnoj hrani bez nepotrebnih masnoća: Napravite zdraviju zapršku!
Foto: Thinkstock

Mislite da ne postoji način da uživate u raskošnim ukusima omiljenih jela koje pruža samo zaprška? Varate se!

Postoji zdraviji način nego da telo opterećujete nepotrebnim masnoćama kojima ih klasična zaprška snabdeva u velikim količinama.

Nutricionistkinja Mirja Jošić ukazala je na zamke zaprške i trikove kako ih nadvladati.

Dodaje jelu kalorije iz masti

Zaprška je smesa od brašna koja se koristi za zgušnjavanje jela poput variva i sosova. Osim potrebne gustine, jela sa zaprškom imaju karakterističan ukus i miris, a dobiju i na izdašnosti. Zaprška se dobija prženjem brašna na ulju ili masti.

Prženjem brašna uklanja se voda iz skroba te on postaje popržen ili dekstriniran, odnosno na visokoj temperaturi se razgradi na manje molekule koje su žute do smeđe boje. Kada dođe u kontakt s vodom, brašno će se vezati u kašu i tako zgusnuti jelo.

4 zablude o hrani u koje slepo verujemo pročitajte OVDE.

Negativna strana zaprške je što njome obogaćujemo jelo kalorijama koje najvećim delom potiču iz masti. Takođe, jelo napravljeno sa zaprškom teže se vari nego isto jelo u koje nije dodata zaprška. Prilikom prženja na ulju na visokoj temperaturi molekuli skroba postaju obavijeni uljem i sistem za varenje se mora mučiti kako bi ih razgradio.

Zbog toga zaprška kod nekih osoba može izazvati probavne smetnje poput nadutosti, tegoba u želucu, dijareje i slično.

Zaprške od brašna bez masnoća

Osim klasičnom zaprškom jela, na primer variva, možemo zgusnuti tako da brašno pomešamo s vodom i zatim tu smesu dodajemo u varivo. Brašno je potrebno razmutiti u hladnoj vodi pre dodavanja u vruće jelo kako ne bi došlo do stvaranja grudvica.

Brašno se meša s vodom u odnosu 1:3 i potrebno ga je dodavati postepeno i mešati, a gotovu smesu odmah skuvati. Ova metoda prikladnija je za zdravlje jer se njome ne dodaje nepotrebna masnoća i izbegava se prženje brašna na ulju. Osim pšeničnog brašna mogu se koristiti skrobna brašna.

OVDE saznajte koje su to zdrave alternative za so u pripremanju hrane.

Dodatak kukuruzne i pšenične krupice takođe će zgusnuti jelo jer će skrob iz krupice vezati vodu i nabubriti. Međutim, kod krupice skrobna zrnca nisu slobodna i ona imaju isključivo sposobnost bubrenja. S druge strane, skrobna zrnca u brašnu su slobodna i osim bubrenja, međusobno se vezuju stvarajući lepljivu smesu te zbog toga jela zgusnuta brašnom imaju čvršću strukturu.

Zdrave zaprške od povrća i žitarica

Umesto klasične zaprške može se uzeti deo povrća ili mahunarki iz jela koje želimo ugustiti, propasirati ga i vratiti ga nazad u šerpu. Ova je metoda pogodna za pripremu variva od pasulja. Gustinu može dati i raskuvano povrće sa skrobom poput krompira ili šargarepe, tako što se narendaju i dodaju u jelo prilikom kuvanja.

Za variva su odlične i žitarice poput pirinča, ječma i prosa koje puštaju sluz. Kao zgušnjivač jela mogu poslužiti i ovsene pahuljice i mekinje koje se raskuvaju u jelu. Osim željene gustine, ovsene pahuljice i mekinje će jela obogatiti i korisnim prehrambenim vlaknima.

Koje greške u kuvanju činimo, a koje nas goje, otkrijte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs